STIŽE "POZORIŠNO PROLEĆE": Sedmi festival najboljih teatarskih ostvarenja, od 24. do 29.aprila, u Šapcu`

V.V.S.

22. 03. 2023. u 15:14

NA festivalu najboljih teatarskih ostvarenja, sedmom po redu "Pozorišnom proleću" (od 24. do 29.aprila), pod motom "Kaleidoskop sećanja i snova", ove godine biće izvedene predstave po izboru selektora Miroslava Radonjića.

СТИЖЕ ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ: Седми фестивал најбољих театарских остварења, од 24. до 29.априла, у Шапцу`

foto Promo

- Šabačko pozorište pokazalo je istančan senzibilitet u profilisanju "Pozorišnog proleća" koje publici, ali i najširoj javnosti, nudi mogućnost sagledavanja interesantnih i umetnički relevantnih predstava sa repertoara srpskih teatarskih kuća - ističe Radonjić. - Razmišljajući o temama, žanrovskim i stilskim raznovrsnostima izabranih ostvarenja za ovogodišnje izdanje, uvideo sam da se u svakoj od njih pronalaze naglašeni ili diskretni motivi sećanja i snova. Bilo da je reč o košmarnim reminiscencijama ili nostalgičnom prisećanju na nepovratno izgubljeno vreme, snovima o srećnijoj i bezbrižnijoj budućnosti ili otrežnjujućem sudaru sa neminovnom stvarnošću, svaka od izabranih predstava na estetski superioran način pokreće važna pitanja o vremenu i okolnostima u kojima egzistiramo. One su idejno višeslojne i oslikavaju mnogobrojne kontroverze i nedoumice savremenog sveta. Iz toga je proizašao i ovogodišnji moto festivala

U takmičarskoj selekciji našle su se predstave "Rolerkoster" Jelene Kajgo (režija Milica Kralj) Ateljea 212, Čehovljev "Galeb" ( Milan Nešković)u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Sombor, "Što na podu spavaš", po istoimenom romanu Darka Cvijetića (dramatizacija i režija Kokan Mladenović)- koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta, "Gavele" Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS-a. Za neko od priznanja nadmetaće se i "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđe Kosića (Jug Đorđević), Narodnog pozorišta Beograd, Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" i Sterijinog pozorje, kao i "Bilo jednom na Brijunima" (tekst i režija Kokan Mladenović) u saradnji sa Centrom za kulturu Svilajnac i Bitef teatrom.

U čast nagrađenih, van konkurencije, biće izvedena "Mračna komedija" Pitera Šefera (u režiji Petra Jovanovića) Šabačkog pozorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni