PREDSTAVLJANJE SRPSKE KINEMATOGRAFIJE NA MEĐUNARODNOM SIMPOZIJUMU: "Prostori sećanja" u Beču

M. N. M.

18. 03. 2023. u 20:51

MEĐUNARODNI simpozijum "Prostori sećanja" posvećen filmskoj tematici u kontekstu kulture sećanja, te studija religije i kulture, održan je 16. i 17. marta na Univerzitetu u Beču. Stručnjacima sa različitih evropskih univerziteta predstavljen je i rad odabranih filmskih autora iz Srbije - Ivana Jovića ("Isceljenje", "Zaveštanje") i Jelene Popović ("Božji čovek"). Profesor Božidar Zečević je održao predavanje o domaćem dokumentarnom filmu "Svadba u Majdevu" iz 1911. godine, koji predstavlja značajan srpski doprinos evropskoj dokumentaristici tog doba.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ СРПСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ СИМПОЗИЈУМУ: Простори сећања у Бечу

Privatna arhiva

Učesnicima simpozijuma predstavljen je i rad međunarodnih filmskih stvaralaca, među kojima se ističe Andrej Andrejevič Tarkovski, sa dokumentarnim filmom posvećenim svom značajnom ocu "Andrej Tarkovski: filmska molitva", te izraelski reditelj Amos Gitai, koji je govorio o vezi između arhitekture i filma.

Na simpozijumu je govoreno o odnosu prostora i vremena na filmu, o otvorenosti filma za interpretaciju sećanja, te izazovima savremene kulture sećanja u uslovima nestanka poslednjih svedoka stradanja u Drugom svetskom ratu. Jelena Popović govorila je o svom stilu rada na "Božjem čoveku", a Ivan Jović je izlagao o odnosu prostora i vremena u filmu "Zaveštanje", te metodologiji rada na tom značajnom arhivsko-dokumentarnom projektu, za čije potrebe je intervjuisano 94 svedoka stradanja u NDH tokom Drugog svetskog rata. Ova tema je tokom diskusije kontekstualizovana u odnosu na različite umetničke projekte vezane za sećanje u Evropi.

Pokretač simpozijuma je dr Milja Radović, međunarodna istraživačica našeg porekla koja godinama unazad istražuje odnos religije, medija i kulture na Univerzitetu u Edinburgu, a od skora i na Univerzitetu u Beču. Okupljeni stručnjaci sa univerziteta u Beču, Edinburgu, Njukaslu, Virdžiniji i Sent Edrjusu pokazali su posebno interesovanje za dostignuća ovih vidova srpske kinematografije, okrenute temama duhovnosti i sećanja, a filmovi poput Jovićevog "Isceljenja" i "Zaveštanja" te bioskopski uspesi filmova poput "Božjeg čoveka" predstavljaju fenomen od interesa za ovu vrstu istraživanja.

Na kraju simpozijuma autori su ukratko predstavili svoje buduće projekte, među kojima valja izdvojiti "Senoviti Mediteran" Ivana i Monje Jović (zajedno na slici sa simpozijuma, a pored njih su i A. A. Tarkovski,sin Andreja Tarkovskog i Jelena Popović), koji je podržan od strane Filmskog centra Srbije i čija se premijera očekuje tokom ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠOJGU: Municija s uranijumom narušiće zdravlje ukrajinskih vojnika, kao na KiM 1999. godine