“ČEHOVLJEVA SOBA“ ODUŠEVILA PUBLIKU: Putovanje kroz devet krugova života

S. M. J.

17. 03. 2023. u 14:13

U prepunoj sali Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ premijerno je predstavljena nova pozorišna predstava zaječarskog teatra „Čehovljeva soba“, reditelja Nikole Zavišića.

“ЧЕХОВЉЕВА СОБА“ ОДУШЕВИЛА ПУБЛИКУ: Путовање кроз девет кругова живота

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Reditelj Nikola Zavišić i dramaturg Una Đelošević, zajedno sa glumcima zaječarskog pozorišta, novim čitanjem priča Antona Pavloviča Čehova, naslovljenim sa "Čehovljeva soba", ostavili su publiku bez daha. Zajedno sa glumcima publika se upustila u nesvakidašnje putovanje kroz devet sasvim različitih krugova života Antona Pavloviča.

-Od sasvim intimnih, malih događaja kakav vidimo u pričama „Ženska osveta“, „Otišla je“ i „Mekušac“, do velikih, glasnih, bučnih razmirica u pričama „Neopreznost“, „Kameleon“ i „Činovnikova smrt“, pa preko nežne ali i surove zimske intime u „Šali“ i, kako smo ih nazvali „ženskih priča“: „U hotelu“ i „Poslednja Mohikanka“, ovo je jedno zajedničko, scensko-muzičko putovanje u Čehovljevu dimenziju na način kako je mi sada vidimo – kaže reditelj Nikola Zavišić, koji osim režije potpisuje i koncept, dramatizaciju, dizajn svetla, scenski prostor i ideju kostima.

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

 

Premijerno izvođenje „Čehovljeve sobe“ propratio je i Goran Ibrajter, selektor ovogodišnjeg Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, koji će u Zaječaru biti održan u prvoj polovini maja.

- Iskrojen je jedan novi Čehov, a sa scene je timsko, grupno, ekipno prosleđeno do publike što je više moguće njegove nežnosti, grubosti, šale, apsurda, satire, farse, duboke emocije, svega onoga što se u izabranim pričama krije. I možda još nešto, što se pojavilo usput, tokom druženja i rada – dodaje Zavišić.

Kroz priče ovog plodnog autora utkane u predstavu „Čehovljeva soba“ publiku su vodili Marija Stanković, Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Branislav Mijatović, Miloš Tanasković, Vujadin Milošević, Viktorija Arsić, Nataša Petrović, Sanja Nedeljković, Jelena Rajić i Ana Bretšnajder.

-Ova predstava je pomak u repertoarskoj politici zaječarskog pozorišta, jer je publika prvi put videla naše glumce u sasvim drugom izdanju, pokazali su neke svoje talente koje do sada nisu imali prilike da pokažu. Osim u redovnom repertoaru ova predstava će bez imalo sumnje otići na mnoge festivale i imaće brojna gostovanja – kaže Vladimir Đuričič, direktor zaječarskog teatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna