SAHRANJEN PISAC I AKADEMIK DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ: Mnoge poznate ličnosti odale poslednji pozdrav velikanu (VIDEO/FOTO)

Novosti online

16. 03. 2023. u 15:22

KNjIŽEVNIK, dramski pisac i akademik Dragoslav Mihailović, koji je preminuo prošle nedelje, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

САХРАЊЕН ПИСАЦ И АКАДЕМИК ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ: Многе познате личности одале последњи поздрав великану (ВИДЕО/ФОТО)

N.Skenderija

Odlazak Dragoslava Mihailovića, prema rečima njegovih savremenika, kraj je epohe u kojoj je književnost imala težinu. Iza sebe je ostavio suprugu Nenu, sina Branislava i ćerku Milicu, kao i unuke Dimitrija, Pavla i Relju.

Mnoge poznate ličnosti došle su da odaju poslednji pozdrav i oproste se od Mihailovića, a među njima: Vladimir Kostić, Dragan Bjelogrlić, Tihomir Stanić, Gordan Kičić, Petar Benčina, Dara Džokić, Gordan Kičić, Svetozar Cvetković, Milosav Tešić, Gojko Đogo, Dragan Stanić, Goran Petrović, Nebojša Bradić, Vladimir Kecmanović, Dragan Petrović Pele, Isidora Minić, Gordan Kičić...

Od velikog pisca govorima su se oprostili vladika Ilarion, akademik Dušan Kovačević i Vladeta Janković.

Glumac Tihomir Stanić je nosio krst pokojnog pisca i akademika.

ČUVENI pisac, romansijer, scenarista, dramaturg Dragoslav Mihailović preminuo je u Beogradu u 93. godini.

Za više od šest decenija, koliko je pisao, objavio je dela "Kad su cvetale tikve", "Petrijin venac", "Čizmaši", "Goli otok", "Crveno i plavo", "Gori Morava", "Lov na stenice" i stvorio likove koji će i dalje nastaviti da žive.

Mihailović je rođen 17. novembra 1930. u Ćupriji, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Filozofski fakultet u Beogradu.

Od 1981. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i dobitnik brojnih priznanja, među kojima su i Oktobarska nagrada Beograda (1967), Andrićeva nagrada (1976), Zlatna arena za scenario u Puli (1978), nagrada "Bora Stanković" (1994), Ninova nagrada (1984), Nagrada Narodne biblioteke Srbije (1985), Nagrada Vukove zadužbine (1994), Kočićeva nagrada (2011), nagrada "Ramonda serbica" (2016).

Roman "Čizmaši" iz 1983. ovenčan je Ninovom nagradom kritike, a potom Nagradom Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine. Po ovom delu je 2015. snimljena serija, koja je imala izuzetno veliku gledanost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)