TANGO OPERA NA TERAZIJAMA: Predstava Maria de Buenos gostuje u našem jedinom muzičkom teatru

V.V.S.

09. 03. 2023. u 13:51

U POZORIŠTU na Terazijama, u nedelju 2. aprila, jedinstven umetnički doživljaj: na programu je tango opera Maria de Buenos Aires u produkciji Opere Nova iz Kragujevca.

ТАНГО ОПЕРА НА ТЕРАЗИЈАМА: Представа Maria de Buenos гостује у нашем једином музичком театру

foto S.Stefanović

Ova, jedina tango opera na svetu, premijerno je izvedena 8. maja 1968. godine u Buenos Ajresu kao remek delo čuvenog kompozitora Astora Pjacole i libretiste Horasija Ferera u čudesnom spoju poezije, plesa i tanga. Senzualni ritmovi Pjacolinog stila koji izvodi jedinstven muzički sastav i očaravajući stihovi Ferera stvaraju magiju koja u potpunosti obuzima.

U predstavi učestvuju Zorica Beloica, Aleksandar Mišović i Čedomir Štajn, uz hor,plesače i tango orkestar.

Inače, to je nadrealna priča o Mariji, mladoj ženi rođenoj u siromašnom predgrađu Buenos Ajresa "jednog dana kada je Bog bio pijan". Zavedena zvukom bandeneona, ona se predaje svetu tanga, podzemlja i prostitucije, umirući mlada. Njena senka biva osuđena da večno luta ulicama Buenos Ajresa, ali na kraju doživljava iskupljenje i Marija se ponovo rađa. Simbolizuje ženu, ali i sam grad Buenos Ajres, tango, umetnost uopšte.

Tango opera Maria de Buenos Aires premijerno je izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu 21. decembra 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za