VEROVALI SMO DA SMRT NEĆE DOĆI PO NJU: Naša najstarija glumica Branke Veselinović počiva u Aleji zaslužnih građana (FOTO)

Vukica STRUGAR

14. 02. 2023. u 21:00

U ALEJI zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, danas je sahranjena naša najstarija glumica Branka Veselinović (1918- 2023). Pre toga, Jugoslovensko dramsko pozorište oprostilo se od poslednjeg člana prvog, slavnog ansambla ove kuće iz 1948.godine: otišla je najdugovečnija, nejplemenitija i najveselija među njima.

ВЕРОВАЛИ СМО ДА СМРТ НЕЋЕ ДОЋИ ПО ЊУ: Наша најстарија глумица Бранке Веселиновић почива у Алеји заслужних грађана (ФОТО)

foto:Zoran Jovanović

Da će zauvek ostati deo istorije JDP s kojom ispraćamo jednu epohu, izjavila je direktorka Tamara Vučković, a Seka Sablić je rekla:

- Danas se opraštamo od divne glumice, nama toliko drage Branke Veselinović. Sa mesta gde je provela svoj glumački vek u blistavim vremenima JDP, okružena teatarskim velikanima. Bila je komičarka i kao takva posebno omiljena kod publike. Svoj komičarski dar je iskoristila i posvetila onima kojima je bila najpotrebnija, onima koji su patili, kojima je život dodelio loše karte: deci, starcima, bolesnima, nesrećnim i napuštenim. Stajala je pred njima i zasmejavala ih i na momenat su zaboravljali na svoju patnju. Sećam se stiha Marine Cvetajeve: "Biti čovek je važnije, zato što je potrebnije"... U ovim našim vremenima kada moral, empatija i odgovornost nestaju, tragovi koje je Branka ostavila zaista nam izgledaju nestvarno.

Svetlana Bojković prisetila se trenutka kada su zajedno s Brankom slavili njen stoti rođendan u JDP, a slavljenica bila puna priče i stihova:

Foto: Z. Jovanović

- Zapamtila sam jednu njenu rečenicu u stihu: "Duša mi ište pozorište!" Bila je neverovatna osoba, mi smo nekako već počeli da verujemo da smrt nikada neće doći po nju. Imala je neverovatan štit protiv toga: nepresušnu energiju, ogromnu ljubav prema životu i ljudima, humanitarni rad, marljivost. Nije imala svoje dece, ali sva deca su bila njena. Nikada nije govorila o prošlosti kao što to obično čine stari ljudi. Uvek je živela u sadašnjosti i okrenuta mladima. Držala se srčano i plivala uspešno i snalažljivo.

Da je Branka bila od onih ljudi zbog kojih osećate ponos što ste njihovi savremenici, posvedočio je Nebojša Dugalić:

Foto: Z. Jovanović

- Sresti Branku za mene je značilo postideti se svake svoje mrzovolje, malodušnosti, nezadovoljstva, bilo čega lošeg u sebi. Imala je nešto nenametljivo, razigrano, dečje i čisto. Bila je življa od svih nas zajedno. Ostavila nam je mnogo besmrtnosti iza sebe...

Od velikog humanitarca oprostila se i predstavnica Vatrogasnog društva Zemun čiji je bila počasni član, a Gordan Kičić se setio predstave "Skup" u kome je igrala do svoje 91.godine:

- Na prvu probu došla je najsrećnija na svetu. Ništa joj nije bilo teško. Ni da se presvlači u muškarca, ni da stavlja ćelavu periku, brkove, bradu, ni da sedi 45 minuta ispred scenografije dok ne dođe njen red... Nije joj bilo teško da ide s nama ni po autobusima, avionima, jer je ona obožavala život! Zato ju je život i nagradio...

Foto: Z. Jovanović

Jagoš Marković je rekao da je ceo njen život bio empatija, davanje utehe i radosti:

- A osmeh je sve. I uteha, i podrška, i sloboda, i pobuna. Sve nagrade koje je dobila i nije dobila, i svi znaci statusa nama tako dragi, šta danas vrede? Ništa. Danas i vazda vredi ono što je ona nama dala. To ostaje za sva vremena, daje smisao reči pohabanoj od upotrebe - zvezda. Ponosan sam i počastvovan što sam radio s njom, ostajem zahvalan za sve: za svaku sekundu upijanja njene životne radosti, talenta, nesebičnosti, duha, discipline i nepatvorene pozorišne etike i estetike, koja se jedino primerom velikana može učiti i prenositi iz generacije u generaciju.

Foto: Z. Jovanović

Branka Petrić se prisetila kako su je u JDP toplo dočekali imenjakinja i njen suprug Mlađa, ističući kako ona može da bude inspiracija za mnoge ljude. I na kraju, pročitala imena svih glumaca iz prvog ansambla kuće.

 

Foto: Z. Jovanović

 

Irfan Mensur: Aristofan joj bio učitelj glume

- DOK je Lane bolovao, često smo se čuli telefonom. Sećali smo se starih glumaca i nekih anegdota. Naravno, na prvom mestu je bio Vlasta Velisavljević. A onda smo počeli da se divimo godinama i neverovatnoj energiji Branke Veselinović. U jednom trenutku smo se zapitali ko li je bio njen učitelj glume. Nastupila je velika pauza. Onda Lane kaže: "Pa, ja mislim da je to bio Aristofan!" - sa osmehom i nežnošću ispričao je Irfan Mensur.

BONUS VIDEO - NAJSTARIJA GLUMICA NA SVETU: Branka Veselinović napunila 104 godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!