ĆUTANJE GENERALNOG DIREKTORA RTS-a: Bujošević i dalje bez komentara o prestanku snimanja pozorišnih predstava

Vukica STRUGAR

10. 02. 2023. u 15:05

SNIMANjE i arhiviranje pozorišnih predstava, kao važnog segmenta naše kulturne baštine, i ubuduće bi trebalo da bude zadatak Radio-televizije Srbije, zaključio je Programski savet ove kuće.

ЋУТАЊЕ ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА РТС-а: Бујошевић и даље без коментара о престанку снимања позоришних представа

Dragan Bujošević/Arhiva "Novosti"

Da podsetimo, povodom informacije da bi se posle više od pola veka moglo desiti da se prekine sa praksom snimanja i arhiviranja pozorišnih predstava (o čemu su "Večernje novosti" pisale u nekoliko nastavaka), reagovala je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, upućujući pismo na adrese direktora kuće Dragana Bujoševića i predsednika UO Branislava Klanščeka, pozivajući ih da još jednom razmotre navedenu odluku, uz stav da je "pozorišna građa koja se na ovaj način čuva od zaborava, važan materijal i za naučni i istraživački rad u oblasti istorije pozorišne umetnosti".

Arhiva "Novosti"

Branislav Klanšček

Kulturna javnost i Ministarstvo kulture oglasili su se posle izjave urednika Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, da zbog smanjenog budžeta ove godine neće snimiti nijednu pozorišnu predstavu. I dok je predsednik Upravnog odbora Branislav Klanšček u izjavi za naš list rekao da je iznenađen ovom odlukom, budući da su na sednici krajem prošle godine odvojili sredstva za ovu namenu ("TV teatar - snimanje pozorišnih predstava") u iznosu od 30.000 evra, generalni direktor Dragan Bujošević se i dalje na ovu temu - ne oglašava. Zato je, kako je objasnio Klanšček, zatražio mišljenje Programskog saveta kao neke vrste veze između javnosti i menadžmenta.

- Održali smo elektronsku sednicu na kojoj smo usvojili preporuku da se nastavi i dalje sa snimanjem pozorišnih predstava, zbog izuzetnog značaja celog poduhvata - kaže Žarko Rakić, predsednik Programskog saveta RTS-a. - Razmotrili smo sve okolnosti i sugerisali da se nađe mogućnost kako bi se i dalje nastavilo sa ovim poslom. Svi koji su glasali bili su jedinstveni u stavu, a kao preporuku prosledili smo ga Upravnom odboru i generalnom direktoru RTS-a.

Arhiva "Novosti"

Žarko Rakić

Na pitanje kada očekuje odgovor, Rakić kaže da je bilo očekivano da se generalni direktor ovim povodom već oglasi, a da je sad na potezu Upravni odbor:

- UO je zatražio naše mišljenje i mi smo ga dali. Na nekoj od narednih sednica možemo da postavimo pitanje generalnom direktoru šta je povodom naše preporuke uradio. Inače, sledeća sednica Programskog saveta trebalo bi da bude krajem februara ili početkom marta. Ukoliko usvojimo takav zaključak, možemo i u pisanoj formi da uputimo pitanje Bujoševiću.

EPIZODA KVIZA -  20.000 EVRA

ZAKLjUČKE Saveta, uz svoj odgovor, Klanšček je uputio istog dana na adresu Ministarstva:

- Naglasio sam, o čemu ste vi već pisali, da je UO na sednici 29. decembra usvojio finansijski plan kojim su ta sredstva bila predviđena. Da podsetim, reč je o godišnjem budžetu za snimanje predstava od 30.000 evra. Poređenja radi, samo jedna epizoda kviza "Stigni me ako znaš" (u trajanju od 45 minuta) ili "Ja volim Srbiju" - košta 20.000 evra.

Branislav Klanšček, predsednik UO, kaže da je Ministarstvu kulture i ministarki Maji Gojković prosledio zaključke Programskog saveta koji preporučuje "da UO, zajedno sa generalnim direktorom, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, obezbedi neophodna sredstva i proizvodno-tehničke kapacitete za realizaciju snimanja pozorišnih predstava, koje su od značaja za ostvarivanje opšteg interesa građana Srbije u oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva, kao obavezu propisanu zakonom o javnim medijskim servisima (članovi 7 i 8)."

Arhiva "Novosti"

Takođe, Programski savet smatra da će snimanje pozorišnih predstava obezbediti čuvanje televizijskih zapisa u oblasti pozorišne umetnosti, kao deo kulturnog nasleđa od nacionalnog interesa. Na kraju, sledi i zaključak da snimci pozorišnih predstava imaju kulturološki značaj za istoriju pozorišta i televizije i da će služiti mnogim generacijama studenata kao nastavna građa u izučavanju pozorišne umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)