MEĐUNARODNI DAN POKLANJANJA KNJIGA: Obradujte nekog poklonom

V.C.S.

14. 02. 2023. u 12:56

OSIM što veliki deo sveta danas slavi Dan zaljubljenih, a u Srbiji i Svetog Trifuna, širom planete 14. februara obeležava se i Međunarodni dan poklanjanja knjiga. Ovu ideju pokrenula je 2012. godine dečja književnica Ejmi Brodmur, sa ciljem promovisanja kulture čitanja, pre svega, kod dece.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОКЛАЊАЊА КЊИГА: Обрадујте неког поклоном

V.C.S.

Inicijativi su se ubrzo priključile knjižare, biblioteke, vrtići, škole, zaljubljenici u čitanje... Čak je ustanovljen i zvanična stranica projekta International Book Giving Day, čiji autori predlažu kako zainteresovani moguda daju svoj doprinos.

V.C.S.

Tekst potpisa

Oni sugerišu da 14. februara poklonite neku novu ili staru knjigu dragoj osobi, da ostavite knjigu na nekom javnom prostoru i tako iznenadite osobe koje ne poznajete ili da je donirate antikvarijatu, dečjoj bolnici, knjižari ili dobrotvornoj organizaciji, poput svratišta i domova za nezbrinutu decu.

Međunarodni dan darivanja knjiga obeležava se kao volonterska inicijativa u pedesetak zemalja sveta, među kojima su Francuska, Japan, Turska, Nemačka, Kanada, Grčka, Poljska, Portugalija, Kina, Indonezija, Bugarska, Srbija...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!