DISKOTEKA „KOD LAZE ŠEĆERA“ BILA PRVA NA BALKANU: U muzeju u Vršcu izložene stare slike i originalni predmeti (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

12. 02. 2023. u 19:25

PRVA diskoteka na Balkanu zvala se „Kod Laze Šećera“. Otvorena je 1967. godine u podrumu kuće nekadašnjeg diplomate i ministra Jevrema Grujića u Beogradu. Njen osnivač bio je Jevremov potomak Lazar Šećerović, po kom je diskoteka i dobila ime.

ДИСКОТЕКА „КОД ЛАЗЕ ШЕЋЕРА“ БИЛА ПРВА НА БАЛКАНУ: У музеју у Вршцу изложене старе слике и оригинални предмети (ФОТО)

Foto: Gradski muzej Vršac

Radila je svega godinu dana, jer je javnost imala veliki otpor prema toj, kako su smatrali, novotariji sa Zapada. Ipak, i za tako kratko vreme, pre nego što ju je zatvorila narodna milicija, uspela je da ugosti neke od najvećih ličnosti domaće javne scene, kao i svetske superzvezde Alen Delona, Katrin Denev, Šarla Aznavura, Lorens Olivijea, Vivijen Li, modne kreatore Paka Rabana, Pjer Kardena…

-Diskoteke su do tog trenutka postojale samo u Londonu, Milanu i Parizu. Naša je napravljena po ugledu na čuveni pariški „Kastel“. Na otvaranju su bili Mira Trailović, Jovan Ćirilov, Ivan Tabaković i mnoge druge javne ličnosti, koje, inače, nikada ne bi ušle u diskoteku, ali su tada došle jer je to bila neverovatna senzacija, pravi kulturološko-društveni fenomen – objašnjava vremešni Lazar Šećerović, koji se i danas trudi da očuva sećanje na ta davna, lepa vremena.

Ova diskoteka je, zapravo, bila otvorena pod pokroviteljstvom KK „Crvena zvezda“. Zvanično je bila registrovana kao „Društveni klub KK Crvena zvezda“, ali je među posetiocima bila poznata kao „Kod Laze Šećera“.

Tu su se puštale ploče iz Pariza i Londona, slušali najveći svetski hitovi. Uostalom, diskoteka po definiciji i znači zbirka gramofonskih ploča, a potom i mesto na kom se okupljaju mladi da slušaju muziku, plešu i druže se.

-Šezdesete godine su bile najznačajnija decenija u drugoj polovini 20. veka. Svet je doživeo ekonomski bum nakon groznog Drugog svetskog rata. Sve je počelo da buja, naročito kultura. Pojavili su se Bitlsi, Elvis Prisli, Roling Stonsi, Luj Armstrong, visoka moda, novi pisci. Sve to je bilo oličeno u diskoteci – ističe Šećerović.

Ova diskoteka ne postoji više od pola veka, ali njen kult i dalje živi kroz izložbu „Diskoteka u kući jednog ministra – Kratka istorija 60-ih“, koju su krajem 2022. godine priredili muzej Dom Jevrema Grujića i Narodni muzej u Pančevu.

Ova zanimljiva i šarenolika postavka trenutno se nalazi u Gradskom muzeju u Vršcu. Uz mnoštvo fotografija, na kojima se vidi ko su sve bili gosti diskoteke i kako su izgledale tadašnje žurke, izložene su i LP ploče, gramofoni i sve opipljivo što se nalazilo u tom kultnom objektu i što je činilo to vreme.

Izložba će biti otvorena do 15. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju