MIHALKOV PONOVO NA SCENI TEATRA: Veliki ruski glumac i režiser pobedio bolest i pojavio se pred publikom

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

08. 02. 2023. u 10:25

POZNATI ruski režiser Nikita Mihalkov (77) pobedio je bolest i u ponedeljak uveče je izašao na scenu moskovskog "Teatra satire", gde je prikazana njegova predstava "12".

МИХАЛКОВ ПОНОВО НА СЦЕНИ ТЕАТРА: Велики руски глумац и режисер победио болест и појавио се пред публиком

Foto Izvestija

Veliki glumac i režiser se posle predstave zahvalio publici i svima onima koji su ga podržavali dok je bio u bolnici. Predstava "12" je postavljena po istomenom filmu Mihalkova koji je, kako kaže režiser, snimljen na osnovu aktuelne priče.

Petog januara Mihalkov je u teškom stanju prebačen u bolnicu jer su se lekari hitne pomoći dvoumili radi li se o gripu ili kovidu. Kasnije se iz bolničke sobe Mihalkov obratio onima koji su ga podržali dok mu je zaista život bio ugrožen. Po izlasku iz bolnice 26. januara, Mihalkov je izjavio da će se pojaviti na sceni u pozorišnoj predstavi "12" i zaista je ispunio obećanje, a u sali su bili i lekari koji su mu spasli život.

Mihalkov u moskovskom "Teatru satire", Foto Izvestija

Premijera ove predstave je bila krajem prošle godine i Mihalkov je ne samo režiser nego i igra jednu od glavnih uloga. Interesantno je da je prvi put predstavu "12" Mihalkov režirao kao student treće godine Ščukinskog teatralnog učilišta u Moskvi. Tada se predstava zvala "12 razgnevljenih muškaraca", po scenariju američkog dramaturga Redžinalda Rouza o sudbini iz Harlema, sirotinjskog kvarta u Njujorku.

Posle mnogo godina, Nikita Mihalkov je preradio scenario i adaptirao ga po uzoru na rusku stvarnost, pa je 2007. po njemu snimio film da bi sada napravio i pozorišnu predstavu. Više se ne radi o maloletniku iz Harlema, već o detetu iz Čečenije koje je ostalo bez roditelja. Taj dečak je optužen da je ubio ruskog oficira koji ga je usvojio. Na suđenju je samo jedan od porotnika smatrao da dečak nije kriv, ali je uspeo u raspravi da ubedi i ostale da je maloletnik nevin. Ulogu glavnog porotnika igra Mihalkov, a onog koji je preokrenuo proces igra Nikolaj Burljajev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)