KUSTURICI NAGRADA "MEDAKOVIĆ": Izdavačka kuća "Prometej" dodelila prestižno književno priznanje

J. SIMIĆ

26. 12. 2022. u 10:04

STRUČNI žiri za dodelu nagrade „Dejan Medaković" doneo je jednoglasnu odluku da nagradu „Dejan Medaković" koju dodeljuje Izdavačka kuća „Prometej"iz Novog Sada za 2022. godinu dodeli proslavljenom filmskom reditelju i književniku Emiru Kusturici za knjigu "Vidiš li da ne vidim" u izdanju Srpske književne zadruge (Beograd, 2022). Nagrada će laureatu biti uručena 10.januara 2023. godine u Novom Sadu.

КУСТУРИЦИ НАГРАДА МЕДАКОВИЋ: Издавачка кућа Прометеј доделила престижно књижевно признање

Novosti arhiva

U obrazloženju odluke žirija u sastavu prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik i članovi Radovan Popović i Miladin Milošević, navedeno je da je Kusturica napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu – putopis u životopis Petera Handkea.

- Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti. To je, istovremeno, knjiga o vlastitom odrastanju i detinjstvu.Sveukupnim svojim umetničkim i intelektualnim angažmanom Kusturica je pokazao da je dostojan nagrade koja nosi ime Dejana Medakovića.- istakao je žiri ove prestižne naknjiževne nagrade.

Žiri takođe konstatuje da knjiga Emira Kusturice "Vidiš li da ne vidim" predstavlja filozofski traktat kada i novinska reportaža, putopisni brevijar kada i filmski žurnal, biografsko štivo kad i memoarska literatura, ljubavna ispovest kad i hronika zločina i mržnje, esej o kategorijalnosti vremena kad i lirsko hodočasničko putovanje od Višegrada, Sarajeva, Mećavnika, Stokholma do Velike Hoče. To je sordinirana pripovest o pravu umetnika da bude drugi i drugačiji u globalističkom svetu koji takvu umetničku drskost ne dozvoljava i ne trpi.

Na kraju obrazloženja ugledni žiri podseća da je Dejan Medaković bio veliki sanjar prošlosti, poligraf,polihistor, istoričar umetnosti, pripovedač, akademik, profesor i pesnik koji je svojim monografijama, putevima tevima srpskog baroka, umetnički iscrtavao granice srpskog naciona.

Svim tim vrednostima je posvećen i raskošni rukopis vizuelnih impresija reditelja i pisca Emira Kusturice. I Emir Kusturica je, poput Dejana Medakovića, trajna vrednost naše epohe. U tom smislu, dodeljujemo autoru knjige "Vidiš li da ne vidim" nagradu koja mu već odavno pripada - navodi se u saopštenju žirija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije