"MARIJA" PLAŠILA PRE "LEPTIRICE": Počinje dvodnevni festival "Odraz strave" posvećen našem prvom horor filmu

A. P.

16. 12. 2022. u 13:00

IAKO se dugo verovalo da je film "Leptirica" (1973) reditelja Đorđa Kadijevića prvi horor film u našoj kinematografiji, ta titula pripada ranijem, nepravedno zaboravljenom Kadijevićevom filmu - "Darovi moje rođake Marije" iz 1969. godine.

МАРИЈА ПЛАШИЛА ПРЕ ЛЕПТИРИЦЕ: Почиње дводневни фестивал Одраз страве посвећен нашем првом хорор филму

"Darovi moje rođake Marije", Foto Promo

Upravo ovaj film, koji je prikazan tek u aprilu 1970, a potom prepušten zaboravu, otvoriće večeras, u 19.00 u Dvorani Kulturnog centra Beograd, novi festival "Odraz strave".

Organizatori festivala, Mihajlo Vitezović i Marija Stanojević, žele da publiku upoznaju sa ovim gotovo nepoznatim filmom.

- Pronašli smo film "Darovi moje rođake Marije" i poželeli da skrenemo pažnju publike na ovaj skriveni biser naše kinematografije. On je davno prikazan samo na televiziji, a ovo je prilika da ga gledaoci prvi put vide na bioskopskom platnu - kaže nam Mihajlo Vitezović.

"Leptirica", Foto Promo

"Darovi moje rođake Marije", sa Nedom Spasojević i Slobodanom Cicom Perovićem u glavnim ulogama, baziran je na pripovetki Momčila Nastasijevića i predstavlja autentičan izraz u domenu psihološkog horora i folklorne fantastike. Glavni junak Momo prati sudbinu svoje preminule rođake Marije, nekad prelepe devojke čija je lepota postala kobna za nju i sve oko nje.

- On je ne samo prvi srpski nego i jugoslovenski film koji nedvosmisleno pripada žanru horora, ali istovremeno i prvo televizijsko ostvarenje snimljeno filmskom tehnikom u Jugoslaviji. Festival "Odraz strave" na ovaj način obeležava trostruki jubilej - kažu organizatori. Posle večerašnje projekcije, od 20.10, sledi tribina sa autorom Đorđem Kadijevićem koji će podeliti svoje turbulentno iskustvo na stvaranju prvog srpskog horor filma.

Đorđe Kadijević, Foto M. Anđela

"PREMOTAVANjE UNAZAD"

DRUGOG dana festivala, u 19.00, sledi projekcija Kadijevićeve kultne "Leptirice", a potom tribina "Premotavanje unazad - izvorišta srpskog horor filma". O ovoj temi pričaće: Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista; Mladen Milosavljević, etnolog, pisac i reditelj i Jovan Ristić, novinar, pisac, publicista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna