"KARAĐORĐE" POKRENUO FILMSKU ISTORIJU: Kinoteka danas obeležava 110 godina od početka srpske kinematografije

Ana Popadić

28. 12. 2021. u 10:13

JUGOSLOVENSKA kinoteka obeležiće 110 godina srpske kinematografije filmskim programom i predavanjem Aleksandra Erdeljanovića, danas, u Muzeju kinoteke (od 18 časova), što je i datum prve filmske projekcije u svetu, koju su braća Limijer priredila 1895. u Parizu.

КАРАЂОРЂЕ ПОКРЕНУО ФИЛМСКУ ИСТОРИЈУ: Кинотекa данас обележава 110 година од почетка српске кинематографије

Foto Kinoteka

- Slavimo 110 godina od prvog srpskog igranog filma "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" i početka organizovane filmske produkcije u Srba, koju je započeo prvi srpski producent Svetozar Botorić - najavio je upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Erdeljenović.

U autorskom tekstu posvećenom ovom velikom jubileju, on je podsetio da je kinematografija, kao izum kraja 19. i početka 20. veka, rano prigrljena na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Foto Kinoteka

- Ako je Mađarska, sa preko pet stotina ostvarenja u nemom periodu, sa organizovanom proizvodnjom igranih filmova započela 1912, Bugarska tri godine kasnije, a Hrvatska kao deo dvojne monarhije tek 1917, bilo je pravo čudo da je agrarna Srbija još 1911. godine snimila prva dva domaća, ali i balkanska, igrana filma.

"Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi" je, po rečima Erdeljanovića, hronološki bio prvi srpski igrani film, ali s obzirom na to da je premijerno prikazan tek 30. novembra 1911, on se u našoj filmskoj istoriografiji vodi kao drugi. Oba potpisuje čuveni glumac Čiča Ilija Stanojević.

Foto Kinoteka

- "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" sniman je tokom jula i avgusta iste godine, imao je premijernu novinarsku projekciju 23. oktobra 1911. u hotelu "Pariz", pa se zbog toga i zvanično vodi kao prvi srpski, a ujedno je i prvi balkanski igrani film - objašnjava upravnik Arhiva Kinoteke.

Vlasnik hotela "Pariz" (koji se nalazio na Terazijama), pripadnik ondašnje trgovačke i poslovne elite, Svetozar Botorić, još od prvih godina 20. veka iznajmljivao je jednu od sala hotela putujućim kinematografima. Na istom mestu, 1908, otvorio je prvi stalni bioskop u Srbiji "Grand bioskop pozorište", postao zastupnik tadašnje najveće filmske kuće "Braća Pate" iz Pariza, a potom se i sam aktivno posvetio filmskoj proizvodnji. Botorić je došao na ideju o pravljenju "čisto srpskih filmova" koji bi se, preko "Braće Pate" distribuirali po svetu. Sredinom 1911. u Beograd je stigao Luj de Beri, snimatelj većine srpskih filmova, pa i "Karađorđa" i "Hunjadija..."

Foto Kinoteka

- "Karađorđe" je snimljen u Beogradu i okolini. Eksterijeri su snimani na obalama Dunava i Save (pre svega na Adi Ciganliji), Kalemegdanskoj tvrđavi, Topčideru i na Banjičkom polju. Za enterijere je poslužilo dvorište hotela "Pariz" (prostor današnjeg Bezistana), gde su prenete kulise i scenografija iz Narodnog pozorišta - objašnjava Erdeljanović.

Prvi srpski igrani film netragom je nestao krajem dvadesetih godina prošlog veka, da bi, posle višedecenijskog traganja, bio pronađen 2003. godine u Filmarhivu Austrije.

- U martu 2003. otputovao sam u Budimpeštu kao učesnik na konferenciji o restaruraciji starih filmova. U jednoj od pauza upoznao sam Nikolausa Vostrija iz Filmarhiva Austrije, koji mi je otkrio da se u njihovom arhivu čuva veliki broj starih filmova vezanih za Srbiju, kraljevsku porodicu Karađorđević, srpsku vojsku, razne svečanosti, manifestacije, sahrane sa našeg prostora - prisetio se Erdeljanović ovog važnog poznanstva.

Na leto je, zajedno sa tadašnjim direktorom Jugoslovenske kinoteke Radoslavom Zelenovićem otputovao u Austriju.

- U Laksenburgu pokraj Beča, gde se čuva zapaljivi fond Filmarhiva Austrije, na montažnom stolu, uz asistenciju Vostrija pogledali smo sve "srpske materijale". Odmah posle prvog kadra u kome se slavni glumac i reditelj Čiča Ilija Stanojević poklanja publici, postao sam svestan da je pred nama epohalno otkriće. Ubrzo se ispostavilo da je pronađen ne samo legendarni "Karađorđe", nego i veći deo filmova prvog srpskog producenta Svetozara Botorića, od kojih naša Kinoteka nije posedovala ni metra filmske trake - svedoči Erdeljanović.

Na pitanje da li je preostao još neki srpski igrani film koji nisu videli, od Vaustrija su dobili odgovor: "Ostao je samo neki mađarski istorijski film, koji je za vas nebitan." Insistirali su da pogledaju i njega, a onda je usledilo novo iznenađenje.

- Tada su na montažnom stolu, pred našim očima proleteli kadrovi Kalemegdanske tvrđave i likovi slavnih glumaca Dobrice Milutinovića i Čiča Ilije Stanojevića iz prvog srpskog snimljenog, ali drugog po redu prikazanog igranog filma "Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi". Još jedan biser iz detinjstva srpske kinematografije oživeo je u punom sjaju. Tako se ostvario san mnogih generacija kinotečana i vaskrsla izgubljena stranica srpske filmske istorije - prisetio se Aleksandar Erdeljanović.

Dva prva srpska filma biće prikazana večeras u Muzeju kinoteke na obeležavanju 110. rođendana srpske kinematografije, a posetiocima će biti predstavljeni i nedavno nabavljeni lični predmeti Svetozara Botorića. Jugoslovenska kinoteka je digitalno restaurisala "Karađorđa", a u toku 2023. biće završena "obnova" svih ostalih Botorićevih ostvarenja.

Istorijska čitanka

UPRAVNIK Arhiva Kinoteke Aleksandar Erdeljanović održaće danas predavanje u formi filmske istorijske čitanke o 110 ličnosti značajnih za Srbiju i srpski narod od 1904. do 1945. godine.

- To je jedna vrsta audio-video enciklopedije. Snimke ličnosti koje sam odabrao pratim komentarima i njihovim kratkim biografijama - najavio je Erdeljanović, dodajući da, nažalost, mnoge značajne ličnosti iz perioda 1904-1945. još nisu nađene na filmu, a neke od njih nisu nikada ni snimljene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini