"SOKOLOVA PESMA" NA LEPOM PLAVOM DUNAVU: "Kolo" ispraćeno ovacijama posle izvođenja muzičko-dramskog prvenca

Vukica Strugar - Od specijalnog izveštača: BEČ

07. 12. 2022. u 11:04

U BEČKOM Akcent teatru još dugo će odjekivati "Sokolova pesma": predstava Ansambla "Kolo" osvojila je publiku, izazvala ovacije i potvrdila već stečenu reputaciju da je reč o sasvim jedinstvenom umetničkom doživljaju. Uostalom, o tome najbolje govori činjenica da su, samo zbog ovog izvođenja, direktori mađarskog i slovačkog nacionalnog ansambla iz Budimpešte i Bratislave došli u Beč da vide - Beograđane.

СОКОЛОВА ПЕСМА НА ЛЕПОМ ПЛАВОМ ДУНАВУ:  Коло испраћено овацијама после извођења музичко-драмског првенца

Foto: Milica Novak

Iako u Akcent teatru često gostuju srpska pozorišta, publika je ovog puta prisustvovala potpuno drugačijem doživljaju - u koreografiji i režiji Gabora Mihaljija (inače, direktora Ansambla "Mane") i realizaciji mađarskog autorskog tima, nadahnuta našim tradicionalnim motivima, nastala je predstava čiji glavni junak nije soko već - sokolica.

Foto: Milica Novak

S njom je naš profesionalni ansambl narodnih igara i pesama u 74. sezonu ušao u skladu s njenim nazivom "Iskorak": prvi put u svojoj istoriji postavio je na scenu jednu igračku, pevačku i sviračku predstavu, koristeći novu formu da ispriča priču o ljubavi i slobodi. Njen autor je, zapravo, rodonačelnik umetničkog pravca koji na vešt način prepliće folklor sa modernim izrazom, uz malo elemenata savremenog plesa. Igrači su obučeni u kostime (a ne nošnju), dok je scenografija podložna promenama, uz maštovita svetlosna rešenja.

- Kolege iz mog ansambla koje su već videle "Sokolovu pesmu" rekle su mi da je reč o izuzetnoj predstavi, a u njoj je sve zadivljujuće! Sama priča i umeće izvođača stvaraju snažnu emociju, a i u nama bude slična osećanja - prvi su utisci Jurija Hamara, direktora Slovačkog državnog tradicionalnog plesnog pozorišta, koji je odmah odlučio da predstavu uvrsti u selekciju festivala u Bratislavi koji se održava u septembru sledeće godine.

Gost iz Slovačke dodaje da je jedno ovakvo ostvarenje velika inspiracija za savremenu igru i izazov za stvaraoce. Jer, kako kaže, stilizovana tradicionalna igra nova je stepenica moderne umetnosti, s druge strane, i najbolji način da se mlada publika zainteresuje za nasleđe i baštinu.

Foto: Milica Novak

Veza sa zavičajem bila je razlog da u Akcent teatar dođe i veliki broj naših zemljaka, kojih u glavnom gradu Austrije po poslednjim procenama ima oko 180.000.

- "Kolo" je sa klasičnim programom često gostovalo u Beču, sada pojavilo se u sasvim novom izdanju. Mislim da je publika naviknuta na folklor u početku bila u nedoumici, ipak, aplauz je na kraju rekao sve. Pun pogodak - kaže Borislav Kapetanović, počasni predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Da je "Sokolova pesma" izazvala nepodeljeno oduševljenje i mišljenje svedoči i poziv episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja upućen ansamblu, da nikako ne krenu kući pre nego što posete vladičanski dvor i budu njegovi gosti.

Vatreno krštenje u Budimpešti

U "Sokolovoj pesmi" glavna muška i ženska uloga pripala je Vukanu Šebezu i Milici Kukolj: na sceni je deset igračkih parova, uz trinaest članova orkestra. Muziku (sa ovdašnjim folklornim motivima) napisala su braća Gabor i Atila Gera. I u ostatku tima, odličan posao obavili su susedi. Scenograf je Đerđ Arvan, a kostimografkinja Edit Guč. Nije ni slučajno da je pre bečke premijere, "Sokolova pesma", sa velikim uspehom, izvedena u Nacionalnom plesnom teatru u Budimpešti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije