UŽICE – PRESTONICA KULTURE SRBIJE: Podrška gradu na Đetinji

N. Janković

23. 11. 2022. u 16:54

GRAD Užice poneo je titulu „Prestonica kulture Srbije 2024. godine“, a ovu odluku donela je radna grupa oformljena pri Ministarstvu kulture.

УЖИЦЕ – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ: Подршка граду на Ђетињи

Ministarstvo kulture

Radna grupa ocenila je da je prijava Užica dobro osmišljena i utemeljena na lokalnim specifičnostima sredine, da je programski koncept sadržajan i jasan, a plan realizacije radno izvodljiv.

U obrazloženju je navedeno da su podnosioci posebno vodili računa o razvoju kulturnog identiteta Užica kroz podršku promociji kulturnih vrednosti tog kraja i negovanju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva. Prema oceni Radne grupe, programski koncept je utemeljen na činjenici da je Užice prvi grad u Srbiji, a drugi na svetu u kome je pokrenuta polifazna hidrocentrala i da je to motiv za izradu svih stubova programskog koncepta kandidature.

- Na konkurs Prestonica kulture Srbije, koji je bio otvoren od 22. septembra do 24. okrobra pristiglo je 12 prijava, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština – ističe se u saopštenju Ministarstva kulture.

Grad Užice kao administrativni, obrazovni i zdravstveni centar Zlatiborskog okruga sa svojim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, tradicionalnim i prepoznatljivim festivalima poput Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda”, “Liciderskog srca”, ”Žestivala“, fudbalskog “Trofeja Radomir Antić”, Grafičkog bijenala “Suva igla”, Međunarodne kolonija umetničke keramike Zlakusa i mnogim drugim kulturnim, umetničkim i turističkim sadržajima, izborio se za podršku Ministarstva kulture.

U prethodnom periodu grad je ministarstvu prezentovao konkrtne projekte koji se odnose na osnivanje Muzeja keramike, rekonstrukciju velike sale u Gradskom kulturnom centru i osnivanje Dečijeg kulturnog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!