OBNOVA VIREROVE KUĆE: Projekat u okviru realizacije projekta "Čačak nacionalna prestonica kulture"

V. ILIĆ

29. 10. 2022. u 08:36

U OKVIRU realizacije projekta "Čačak nacionalna prestonica kulture 2023", počela je rekonstrukcija Hadžića (Virerove) kuće, nekadašnje zgrade Gradske biblioteke u Ulici gospodar Jovanovoj.

ОБНОВА ВИРЕРОВЕ КУЋЕ: Пројекат у оквиру реализације пројекта Чачак национална престоница културе

Foto GU Čačak

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović najavio je da će, posle rekonstrukcije, u ovom objektu biti postavka Etnografskog muzeja.

Investiciju vrednu oko 22 miliona dinara finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja sa 19,6 miliona i Grad Čačak sa nešto manje od dva miliona dinara.

Kuća, jedna od najstarijih u Čačku, izgrađena je 1854. Vladimir V. Hadžić bio je prvi vlasnik i graditelj i jedan od najbogatijih žitelja Čačka tog vremena.

- Kroz vekove je menjala je vlasnike, a početkom 20. veka pripadala je Nemcu Sigmundu Vireru, koji je tada zakupio i pivaru Stevana Krena. Zbog toga se naziva i Virerova kuća.

Sa terase ove kuće govorio je kralj Milan Obrenović, 1876. godine, kada je dolazio u Čačak. Grad je otkupio kuću od vlasnika. Do pre nekoliko godina ona je pripadala Gradskoj biblioteci, a sada smo u mogućnosti da ovaj objekat namenimo stalnoj etnografskoj postavci - rekao je gradonačelnik.

Kako je istakla etnolog Snežana Ašanin, Muzeju u Čačku nedostajao je prostor za etnografsku postavku, a obaveza radnika u kulturnoj zajednici jeste da se kuća sačuva za buduća pokolenja, adaptira i privede nameni. Prema njenim rečima, etnografska postavka podrazumeva predmete iz druge polovine devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka, eksponate koji su karakteristični za građanske porodice Čačka iz tog vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!