UŽICE – PRESTONICA KULTURE SRBIJE: Podrška gradu na Đetinji

N. Janković

23. 11. 2022. u 16:54

GRAD Užice poneo je titulu „Prestonica kulture Srbije 2024. godine“, a ovu odluku donela je radna grupa oformljena pri Ministarstvu kulture.

УЖИЦЕ – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ: Подршка граду на Ђетињи

Ministarstvo kulture

Radna grupa ocenila je da je prijava Užica dobro osmišljena i utemeljena na lokalnim specifičnostima sredine, da je programski koncept sadržajan i jasan, a plan realizacije radno izvodljiv.

U obrazloženju je navedeno da su podnosioci posebno vodili računa o razvoju kulturnog identiteta Užica kroz podršku promociji kulturnih vrednosti tog kraja i negovanju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva. Prema oceni Radne grupe, programski koncept je utemeljen na činjenici da je Užice prvi grad u Srbiji, a drugi na svetu u kome je pokrenuta polifazna hidrocentrala i da je to motiv za izradu svih stubova programskog koncepta kandidature.

- Na konkurs Prestonica kulture Srbije, koji je bio otvoren od 22. septembra do 24. okrobra pristiglo je 12 prijava, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština – ističe se u saopštenju Ministarstva kulture.

Grad Užice kao administrativni, obrazovni i zdravstveni centar Zlatiborskog okruga sa svojim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, tradicionalnim i prepoznatljivim festivalima poput Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda”, “Liciderskog srca”, ”Žestivala“, fudbalskog “Trofeja Radomir Antić”, Grafičkog bijenala “Suva igla”, Međunarodne kolonija umetničke keramike Zlakusa i mnogim drugim kulturnim, umetničkim i turističkim sadržajima, izborio se za podršku Ministarstva kulture.

U prethodnom periodu grad je ministarstvu prezentovao konkrtne projekte koji se odnose na osnivanje Muzeja keramike, rekonstrukciju velike sale u Gradskom kulturnom centru i osnivanje Dečijeg kulturnog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)