LENKA "ŠETA" PO RODNOM KRAJU: Jelena Dunđerski dobila statu u rodnom Srbobranu

Zoran RAJIĆ

20. 11. 2022. u 07:15

JELENA Lenka Dunđerski "kročila" je juče na pešačku stazu na Trgu slobode u rodnom Srbobranu.

ЛЕНКА ШЕТА ПО РОДНОМ КРАЈУ: Јелена Дунђерски добила стату у родном Србобрану

Foto Z. R.

Tu je otkrivena njena statua u prirodnoj veličini, bez postamenta, kao da šeta među svojim sugrađanima. Dejan Korceba, direktor Doma kulture u Srbobranu, ustanove koja je prošle godine pokrenula projekat "Povratak Lenke u rodni kraj", rekao je da je otmena ćerka Lazara Dunđerskog, najbogatijeg veleposednika u Vojvodini i nesrećna ljubav pesnika Laze Kostića zauvek prisutna duhom u svojoj varoši, a sad je, posle više od jednog veka, ponovo ovde i fizički.

Statua je "iznikla" iz "Lenkinog prstena", manifestacije u okviru koje Dom kulture dodeljuje istoimenu godišnju nagradu za najlepše ljubavne stihove na srpskom jeziku. Ovaj kulturni događaj u Srbobranu ustanovljen je u znak sećanja na Lenku Dunđerski (1869-1895), koja je nadahnula Lazu Kostića (1841-1910) da napiše Santa Maria della Salute, po mnogima najljubavniju pesmu svih vremena na srpskom jeziku. "Dve se u meni pobiše sile, mozak i srce, pamet i slast", odzvanjali su trgom vanvremenski stihovi, koje je kod Lenkine statue kazivao srbobranski pesnik Goran Blagojević. Laza je ovom pesmom podigao Lenki večni spomenik.

- Lenka na najlepši način predstavlja našu varoš, koju je njena ljubav sa Lazom načinila srpskom Veronom. Štaviše, ne zna se da li je ljubav Romea i Julije bila istina ili plod mašte, a za Lenkinu i Lazinu pouzdano znamo da se desila - kazao je Korceba.

Foto Z. R.

Otkrivanje spomenika bilo je prilika za podsećanje na fatalnu ljubav pesnika i bogataške kćeri. Njih dvoje su se upoznali kad je ona imala 21, a on 50 godina. Lenka je 1895. godine, 13 dana posle svog 26. rođendana, iznenada preminula. Kao uzrok smrti je navedena tifusna groznica, ali se smatra da je izvršila samoubistvo od tuge zbog Lazine ženidbe.

Spomenik koji je "oživeo" tragičnu heroinu kruna je ovogodišnjeg, 17. "Lenkinog prstena". Manifestacija je počela izložbom slika sa likovne kolonije "U Lenkinom prstenu", a nastavljena kabareom "Ljubavni vremeplov" Vesne Stanković i Vladimira Preradovića Lorda. Priređen je skup "Porodica Dunđerski - građanska kultura srpske Vojvodine", u okviru kojeg je 13 naučnih radnika osvetlilo uticaj znamenite familije na društvene tokove svog, ali i kasnijeg vremena. Prethodni dobitnici "Lenkinog prstena" bili su učesnici muzičko-poetske večeri "Lenkino sazvežđe", što je bio uvod u svečanu dodelu ovogodišnje nagrade pesnikinji Dragici Stojanović iz Zrenjanina. Od 17. do 19. novembra pod svetlošću sveća u Narodnoj biblioteci čitana je ljubavna poezija, koju su akteri ili odabrali ili sami napisali. Romantika je upotpunjena koncertom tamburaša i besplatnom vožnjom fijakerom.

Otkrivanje Lenkine statue, Foto Z. R.

PRESTONICA ROMANTIKE

- POSTAVLjANjE statue Lenke Dunđerski je još jedan iskorak u naumu da se sačuva i najširoj javnosti predstavi bogato kulturno nasleđe Srbobrana - rekao je predsednik Opštine.

Direktor Doma kulture je kazao da je rođena ideja i o formiranju turističkog brenda "Lenkina varoš - novembarska prestonica ljubavi, poezije i romantike".

Foto Z. R.

IZVAJAO I LAZU

SPOMENIK su otkrili Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i saradnju s verskim zajednicama, i predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački. Sekretarijat je izdvojio milion, a Opština milion i po dinara za "Povratak Lenke u rodni kraj". Spomenik je rad akademskog vajara Stevana Filipovića iz Sremskih Karlovaca, koji je i autor statue Laze Kostića u Novom Sadu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!