BEOGRADSKA PREMIJERA "USUDA PO GRIGORIJU": Glumci iz Gračanice gostuju na sceni Narodnog pozorišta

V.V.S.

14. 11. 2022. u 14:27

KOMAD "Usud po Grigoriju" Miloša Latinovića (režija Branko Popović) u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici - imaće 18.novembra beogradsku premijeru na Sceni "Raša Plaović" nacionalnog teatra.

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА УСУДА ПО ГРИГОРИЈУ: Глумци из Грачанице гостују на сцени Народног позоришта

foto:promo

Latinovićeva drama svojevrsna je, ne samo posveta Grigoriju Božoviću (1880-1945) i podsećanje na njegovo značajno stvaralaštvo, već i velika opomena društvu u celini da se nikada više ne ponove surovi obračuni i stradanja srpskih stvaralaca, a na osnovu izmišljenih optužnica i režimskih smicalica.

Ispisana modernim scenskim jezikom, eliptičnom dramskom formom, prati životni usud jednog od naznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan "kosovskim Andrićem" zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije koje je ovaplotio u više dela. Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba, a doživeo da ga sud FNRJ proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945. godine.

U predstavi igraju Nebojša Đorđević, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Ognjen Mićović i Nikola Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna