VELIKA SVEČANOST U CRKVI LAZARICA U KRUŠEVCU: Matiji Bećkoviću uručen Prsten despota Stefana Lazarevića

S.Babović

10. 11. 2022. u 08:56

KNjIŽEVNIKU, akademiku Matiji Bećkoviću uručeno je visoko priznanje „Prsten Despota Stefana Lazarevića”, koje tradicionalno dodeljuje Književni klub „Bagdala” u Kruševcu.

ВЕЛИКА СВЕЧАНОСТ У ЦРКВИ ЛАЗАРИЦА У КРУШЕВЦУ: Матији Бећковићу уручен Прстен деспота Стефана Лазаревића

FOTO: Novosti

Na književnoj svečanosti u crkvi Lazarica, laureat je podsetio na značaj jednog od najobrazovanijih ljudi srednjovekovne Srbije po kome književna nagrada nosi ime - „radozidatelju mnogih gradova u Srbiji, zidatelju Kalinića i Manasije, princa vaspitanog u viteškom duhu”.

„Najveće pesničko ime ovog trenutka”, kako je žiri ocenio laureata, zahvalio se na priznanju pred punim amfiteatrom nekadašnje dvorske crkve.

- Kada kažem da ste mi ovim priznanjem ukazali visoku čast je malo reći - poručio je Matija Bećković. - Ono je utoliko veće, što mi se uručuje u Kruševcu, skrovitoj prestonici Kosova, pa još u divnoj Lazarici, koja nije malo divna, nego predivna, najdivnija amajlija u našoj ukupnoj sakralnoj umetnosti i heraldici. Na mnogaja i blaga ljeta.

Matija Bećković, prema jednoglasnom sudu žirija, „narodni pesnik, sa jedinstvenim čulom, kojim uspeva da okupi sve zainteresovane za pesničku reč”, često je u prošlosti sarađivao sa književnim časopisom „Bagdala”. Često je i posećivao kruševački kraj, a posebno je posvećen obnovi manastira Milentija kod Brusa iz 15. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024