OČI U OČI SA PROŠLOŠĆU: Projekcijom kanskog pobednika, filma "Trougao tuge", sutra počinje "punoletna", 18. Slobodna zona

A. POPADIĆ

02. 11. 2022. u 13:45

PREMIJEROM filma Rubena Ostlunda "Trougao tuge", dobitnika "Zlatne palme" u Kanu, sutra u 18.30, u "MTS dvorani", biće otvoren "punoletni" festival, 18. Slobodna zona.

ОЧИ У ОЧИ СА ПРОШЛОШЋУ: Пројекцијом канског победника, филма Троугао туге, сутра почиње пунолетна, 18. Слободна зона

Foto Olivera Ranđić

Uoči projekcije beogradskoj publici pokloniće se hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić, koji je uz Vudija Harelsona ostvario glavnu ulogu u hvaljenom Ostlundovom filmu.

- Kao i prethodnih godina festival ide u tri grada, pored Beograda, to su Novi Sad i Niš. Kroz razne projekte vezane za Slobodnu zonu trudimo se da pokažemo koliko nam je decentralizacija kulture važna - naglasio je Rajko Petrović, direktor i selektor festivala.

Do 8. novembra pred publikom je više od 60 igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova koji su podeljeni u nekoliko selekcija. U Takmičarskom programu predstaviće se 13 ostvarenja, šest u međunarodnoj i sedam u regionalnoj selekciji.

- Naša ideja vodilja i nešto što je zajedničko većini filmova je pojedinac u trenutku suočavanja sa prošlošću, sopstvenom ili porodičnom istorijom - kazala je Branka Pavlović, selektorka Međunarodnog programa.

Zlatko Burić u filmu "Trougao tuge", Foto Fredrik Wenzel, Plattform Produktion

U "Pomračenju", rediteljka Nataša Urban se vraća pomračenju kao motivu i metafori u filmu o sopstvenom odrastanju tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. U potresnom ostvarenju "Okreni se ka suncu" rediteljka Aliona van der Horst progovara o smrti miliona sovjetskih ratnih zarobljenika u Drugom svetskom ratu, za koje niko ne zna. Debitantski film Alehandra Loajse Grisija "Utama" stiže pred domaću publiku ovenčan sa 22 priznanja, a među kojima je i Velika nagrada žirija Sandensa.

"Srećno, Leo Grande", Foto Promo

Selektorka Branka Pavlović odabrala je za Međunarodnu selekciju i naslove sa neodoljivim i neustrašivim junakinjama: "Srećno, Leo Grande" Sofi Hajd sa Emom Tompson u ulozi penzionisane učiteljice i udovice u potrazi za orgazmom i "Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša" Andreasa Drezena, o domaćici iz Bremena koja, boreći se da oslobodi sina iz Gvantanama, stiže do Vrhovnog suda Amerike. Međunarodni takmičarski program zaokružuje "1341 slika o ljubavi i ratu", dokumentarac Rana Tala o izraelskom foto-reporteru Miki Bar-Emu.

Ivan Milenković, selektor Kompasa Slobodne zone, najavio je da će na ovom festivalu biti prikazano i kontroverzno delo "Sparta" Ulriha Zajdla. Ovaj film mnogi festivali su odbili da prikažu što zbog kontroverzne teme - neosuđivani pedofil, trener džudoa, koji se bori sa sopstvenim nagonima - što zbog tužbe roditelja rumunske dece-glumaca da su reditelj i producentska ekipa od njih krili pravu temu filma.

"Sparta" , Foto Promo

KO JE PRVI POČEO?

- MADA su filmovi u selekciji Horizonti Balkana različitog žanra i poetika, ipak postoje neke teme koje su im zajedničke, a to je suočavanje sa prošlošću i njenim posledicama na Balkanu. Bave se odnosima u komšiluku, između zemalja i na neki način svi postavljaju pitanje "ko je prvi počeo" - kazao je selektor Ivan Bakrač najavljujući regionalne premijere filmova "Garbura", "Metronom"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost