VESIĆ NA OTVARANJU INTERMODALNOG TERMINALA: Ovo je projekat koji pospešuje privredni rast

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 05. 2024. u 17:13

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je danas zajedno sa sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem Intermodalni terminal u Batajnici ukupne vrednosti 15,5 miliona evra i tom prilikom naglasio da to nije najveći projekat koji je Srbija radila sa EU, ali da je značajan jer pospešuje privredni rast.

ВЕСИЋ НА ОТВАРАЊУ ИНТЕРМОДАЛНОГ ТЕРМИНАЛА: Ово је пројекат који поспешује привредни раст

Foto Tanjug

-Značajan je zato što pospešuje naš privredni rast. Ovo je infrastrukturni projekat koji omogućava da se razvija naša logistika i da na taj način iskoristimo sve pruge i puteve koje gradimo u Srbiji kako bismo imali bolji privredni rast i kako bi naš transport i saobraćaj uticao na dalji razvoj naše ekonomije, rekao je Vesić prilikom otvaranja Terminala.

Dodao je da je Srbija ne računajući poslednji grant u iznosu od 610 miliona evra za izgradnju brze pruge prema Nišu od EU dobili 550 miliona evra u oblasti transporta.

-Sa ovih 610 miliona taj iznos je prešao milijardu, a to je novac koji smo dobili za razvoj našeg transportnog sistema, istakao je Vesić.

Vesić je dodao pomoć koja je pružena daje Srbiji nadu da je EU vidi kao svoj deo i da će jednoga dana i Srbija postati deo EU.

Foto Tanjug

-Više od pet milijardi evra do sada smo dobili u vidu kredita i drugih ulaganja koje smo iz EU i zato Srbija gradi tako veliki broj i autoputeva i brzih saobraćajnica i brzih pruga, rekao je Vesić.

Dodao je da je ponosan na to što je u poslednjih godinu i po dana pokrenuto najviše projekata kada je u pitanju železnički transport, a koji su godinama bili na čekanju.

-Počeli smo sa rekonstrukcijom pruge, od Niša prema Dimitrogradu, a u junu ćemo početi da radimo obilaznicu oko Niša. Radi se sada punom parom deonica Niš-Brestovac. Konkurisili smo za nastavak izgradnje brze pruge od Brestovca prema Preševu, a kasnije prema Skoplju, naglasio je Vesić.

Ministar je rekao da očekuje da će do kraja godine početi radove na deonici dva i tri pruge od Beograda do Niša.

-To su projekti koje znače budućnost Srbije i povezuju našu zemlju sa susedima, a onda naravno i sa evropskim zemljama, rekao je Vesić.

Foto Tanjug

Komesar EU za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji rekao je da jee veoma srećan što vidi da se ono na čemu je EU zajedno radila sa Srbijom počelo da se materijalizuje.

-Ono što vidite ovde je transportni terminal koji predstavlja novi pristup. Jer ovo je transportni terminal koji je fleksibilan. Koristi se i za izvoz i za uvoz. I to je lagana struktura kao što vidite. Zato što je sposoban da raste kako će trgovina rasti, rekao je Varhelji.

Dodao je da su predviđanja EU da će transportni kapacitet Srbije porasti najmanje osam puta u narednih 10 godina.

-To znači da će ovaj terminal biti razvijen u glavno čvorište. I nadamo se da je ovo samo jedna stanica na putu. Videćemo stajališta koja idu na sever ka Novom Sadu, Subotici, na jugu ka Nišu. A možda ako budemo dobro radili i nka drugim lukama poput luke Bar, rekao je Varhelji.

Foto Tanjug

Otvaranju terminala pored Vesića i Varheljia prisustvovali su između ostalih ministarka za evropske integracije Tanja Miščević kao i šef delegaicije EU Emanuele Žiofre.

Igradnja Terminala je finansiran delom bespovratnim sredstvima EU - 13,8 miliona evra, dok je Republika Srbija obezbedila 1,7 miliona evra.

Intermodalni terminal je logisticka platforma specializovana za prenos objedinjenog tereta, odnosno tereta utovarenog na intermodalne transportne jedinice, prelazeći sa jednog načina transporta na drugi.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Ovo je novi trener Novaka Đokovića?!