GRAFIKE NENADA ZELJIĆA U RANČIĆEVOJ KUĆI: Prizori iz naših života

M.A.K.

01. 11. 2022. u 16:50

SERIJA grafičkih listova nastalih kao vizuelni izraz unutrašnjeg dijaloga umetnika Nenada Zeljića sa svakodnevicom i okruženjem, biće od petka 4. novembra izložena u Rančićevoj kući,galeriji Centra za kulturu Grocka i spomeniku kulture od velikog značaja za našu zemlju.

ГРАФИКЕ НЕНАДА ЗЕЉИЋА У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ: Призори из наших живота

Foto promo

Postavka pod imenom "Scene" svečano će biti otvorena u 18 časova, u ovom autentičnom varoškom domu s početka 19. veka.

- Sve što autor vidi - a pogled mu se često zaustavlja na detaljima koji površnim posmatračima promiču - on transformiše u upečatljiv prizor. U "odvojen, pojedinačni događaj nekog zbivanja iz života ili iz umetničkog dela". Predložak prevodi u liniju, tačku, krug, kvadrat, elipsu. Igra se odnosom između nijansi sivog, računajući i crno i belo. Ostale boje su izuzetak koji potvrđuje pravilo. Uklapanjem tih elemenata stvara ritam, kompoziciju. Svodi ih na sklad - navodi Jovica Miki u uvodnoj reči kataloga, naslovljenoj "Prevođenje".

Rođen je u Beogradu, Nenad Zeljić (1964) je diplomirao na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti, gde je završio i postdiplomske studij. Pored grafike, bavi se i slikarstvom, do sada je imoa dvadeset jednu samostalnu izložbu i izlagao na dve stotine grupnih, u Srbiji, SAD, Rumuniji, Španiji, Portugaliji, Japanu, a dobitnik je mnogobrojnih nacionalnih i inostranih nagrada i priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna