POČINJE FESTIVAL "BEZ PREVODA": "Atelje 212" donosi "Rolerkoster"

N. J.

01. 11. 2022. u 09:40

U UŽICU večeras počinje 27. po redu Jugoslovenski pozorišni festival, a pozorišni kritičar i selektor prestižne regionalne smotre teatara Bojan Munjin odabrao je sedam ostvarenja koja će se takmičiti za nagrade „Ardalion“.

ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ БЕЗ ПРЕВОДА: Атеље 212 доноси Ролеркостер

JPF Užice

Festival otvara predstava „Rolerkoster“ beogradskog „Ateljea 212“, po tekstu Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj.

U narednim danima, publika će biti u prilici da vidi sledeća ostvarenja: „Rat i mir“ prema romanu Lava Tolstoja u režiji Borisa Liješevića (Narodno pozorište Beograd), „Jugoslavija, moja otadžbina“ prema romanu Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače (kooprodukcija NP Banjaluka, NP Prijedor, NP Nova Gorica), „Ajhman u Jerusalimu“ po tekstu i u režiji Jerneja Lorencija (Zagrebačko kazalište mladih), „Mesec dana na selu“ prema komadu Ivana Turgenjeva u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Užice), „Čudo u Šarganu“ prema komadu Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića (Jugoslovensko dramsko pozorište) i komad „Bez portfelja“ prema tekstu Stevana Koprivice u režiji Branislava Mićunovića (Gradsko pozorište Podgorica). 

- Tehnološko i za čoveka neprijateljsko ubrzanje, ratovi i njihove posledice, nedostojan život, nasilje i apatija, čine tužnu fresku koju svakodnevno gledamo. Ako je svet doveden do granice opstanka, onda ne možemo da se u očaju tešimo kako su za taj rub odgovorni samo neki, nego i svako od nas mora da preispita svoja dela, misli, reči i propuste. Zato ovogodišnje izdanje festivala ne može da bude veselo, kao da se ništa ne događa - naglasio je selektor festivala Bojan Munjin. - Između nas i onoga vrednog što nam je nadohvat ruke nalaze se, oduvek, zablude, krivi postupci i otrovno sebeljublje. O tome govore predstave koje nudimo sudu festivalske publike, uz uverenje da ćemo se uz njih moći preispitati, na tasu koliko jesmo i koliko kao ljudi možemo biti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna