UGROŽENA SU I PRAVA ČITALACA: Izdavači saglasni oko otkupa knjiga

D. Bt.

13. 10. 2022. u 06:50

ZABRINUTI što se, i pored nekoliko apela, zamešateljstvo sa otkupom knjiga za biblioteke i dalje ne razrešava, predstavnici sva tri udruženja izdavača i knjižara Srbije, kao i grupacije izdavača Privredne komore na jučerašnjoj konferenciji za medije ponovo su ukazali na ozbiljnost i posledice nerešavanja ovog problema.

УГРОЖЕНА СУ И ПРАВА ЧИТАЛАЦА: Издавачи сагласни око откупа књига

J. Stojković

Ministarstvo kulture i informisanja je nedavno poništilo otkup, zbog toga što članovi komisije, koji su, inače, odabrali naslove za biblioteke, nisu potpisali izjavu da nisu u sukobu interesa, što je zakonska obaveza. Predstavnici izdavača Dejan Papić, Gojko Božović, Zoran Hamović i Žarko Čigoja su u pomirljivom tonu istakli da nikoga ne optužuju niti žele polemiku, već saradnju sa Ministarstvom u rešavanju ovog problema.

Naveli su da je odlukom ministarstva ugrožena ne samo institucija otkupa knjiga već i rad javnih biblioteka i interesa i prava čitalaca. Izdavači se inače zalažu da se izbor komisije uvaži, i to što pre.

Ovim povodom oglasilo se i Bibliotekarsko društvo Srbije sa zahtevom da resorno ministarstvo u najkraćem roku donese ili odluku o prihvatanju rezultata ovogodišnjeg otkupa ili predloži rešenje koje će biti prihvatljivo svim zainteresovanim stranama.

BONUS VIDEO: 

SEĆANjE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati