UGROŽENA SU I PRAVA ČITALACA: Izdavači saglasni oko otkupa knjiga

D. Bt.

13. 10. 2022. u 06:50

ZABRINUTI što se, i pored nekoliko apela, zamešateljstvo sa otkupom knjiga za biblioteke i dalje ne razrešava, predstavnici sva tri udruženja izdavača i knjižara Srbije, kao i grupacije izdavača Privredne komore na jučerašnjoj konferenciji za medije ponovo su ukazali na ozbiljnost i posledice nerešavanja ovog problema.

УГРОЖЕНА СУ И ПРАВА ЧИТАЛАЦА: Издавачи сагласни око откупа књига

J. Stojković

Ministarstvo kulture i informisanja je nedavno poništilo otkup, zbog toga što članovi komisije, koji su, inače, odabrali naslove za biblioteke, nisu potpisali izjavu da nisu u sukobu interesa, što je zakonska obaveza. Predstavnici izdavača Dejan Papić, Gojko Božović, Zoran Hamović i Žarko Čigoja su u pomirljivom tonu istakli da nikoga ne optužuju niti žele polemiku, već saradnju sa Ministarstvom u rešavanju ovog problema.

Naveli su da je odlukom ministarstva ugrožena ne samo institucija otkupa knjiga već i rad javnih biblioteka i interesa i prava čitalaca. Izdavači se inače zalažu da se izbor komisije uvaži, i to što pre.

Ovim povodom oglasilo se i Bibliotekarsko društvo Srbije sa zahtevom da resorno ministarstvo u najkraćem roku donese ili odluku o prihvatanju rezultata ovogodišnjeg otkupa ili predloži rešenje koje će biti prihvatljivo svim zainteresovanim stranama.

BONUS VIDEO: 

SEĆANjE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!