GRAN PRI RADIVOJU ANDRIĆU: Nagrada za nadahnutu režiju filma „Leto kada sam naučila da letim“

Игор Митић
Igor Mitić

20. 09. 2022. u 23:00

Gran pri "Živojin Žika Pavlović" na 15. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE)pripao je Radivoju Andriću za film "Leto kada sam naučila da letim".

ГРАН ПРИ РАДИВОЈУ АНДРИЋУ: Награда за надахнуту режију филма „Лето када сам научила да летим“

foto: I.Mitić

Žiri glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg festivala, koji su činili reditelji Srđan Dragojević i Dalibor Matanić i glumica Jana Stojanovska, je u zvaničnom obrazloženju naveo da je Andrić prvu nagradu zaslužio za "podsećanje da su publika i komunikativnost filma i dalje vitalni aspekt našeg zanata i profesije".

Drugonagrađeni su David Kapac i Andrija Mardešić za film "Stric", dok je treću nagradu žiri dodelio filmu "Zbornica" odnosno rediteljki Sonji Tarokić. Priznanje za najbolju mušku ulogu pripalo je Ibrahimu Komi za rolu u filmu "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu dobila Ivana Raščić za svoje ostvarenje u filmu "Stric". Dodeljene su i dve specijalne nagrade za glumu i to Antoniji Belazelkoskoj i Mii Giraud u filmu "Sestre".

- Često festivali gaje taj arthaus film. "Leto kada sam naučila da letim" je film koji je nekako, čini mi se, festivalski malo zanemaren. Zato mi je drago što je, u selekciji Ognjena Sviličića, bio na ovom festivalu. Raša se, posle 17 godina, vratio vrlo svežim, nadahnuto i profesionalno režiranim filmom i jako sam srećan zbog naše odluke. Šteta je i tragedija za našu kinematografiju što u međuvremenu nije snimio bar još tri ili četiri filma - kazao je Srđan Dragojević, predsednik žirija.

Vest o nagradi Radivoja Andrića zatekla je u jeku priprema za novi film. Sedam dana je pred početak snimanja nastavka filma "Munje" zbog čega nije mogao da dođe u Leskovac, ali je istakao da mu nagrada leskovačkog festivala mnogo znači.

- Najviše zbog imena Živojina Žike Pavlovića i svih njegovih genijalnih filmova. Poznavao sam Žiku od ranog detinjstva i družio se sa njegovom decom, jer su oni moji rođaci. Još mi je draže to što je na jednoj strani kataloga ovogodišnjeg festivala moj film, a na drugoj film Žikinog sina i mog brata Nenada Pavlovića "Trag divljači" - rekao je Andrić za "Novosti" i dodao da voli arthaus, ali da su mu bioskopski filmovi "nekako draži".

Vest o nagradi za ovu "nežnu priču o odrastanju i pomirenju" dočekana je burnim aplauzom i ovacijama leskovačke publike. Gran pri je, umesto nagrađenog reditelja, primio producent filma Milan Stojanović, dok su se ostali laureati zahvalili putem snimljenih poruka upućenih organizatorima festivala i publici.

Umetnički direktor LIFFE reditelj Darko Bajić je istakao da se iz koncepta ovog festivala rađa novi kvalitet.

- Ovde se sreću različitosti jednog kulturnog prostora koji je izuzetno bogat i interesantan. Suštinski taj susret različitosti je davao kvalitet jugoslovenskoj kinematografiji, a sada i kinematografijama našeg regiona - naglasio je Bajić govoreći o leskovačkom festivalu koji na jednom mestu donosi najnovija filmska ostvarenja i okuplja reditelje zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Na kraju 15. LIFFE publici se obratio glumac Radovan Vujović, jedan od protagonista filma o istoriji grada na Veternici "Bilo jednom u Srbiji". On je koristeći ovdašnji akcenat Leskovčanima doneo, kako je rekao, tužnu vest: Festival u Leskovac je zatvoren!

STUDENTSKI I DIVLjI FILM

PRVU nagradu u selekciji "Studenstki film" osvojila je Jovana Avramović za film "Izgubljeni dani", dok je u selekciji "Divlji film" prvonagrađeni rumunski reditelj Paul Negoesku za film Men of Deeds. Asocijacija filmskih festivala Srbije je nagradu za najbolju režiju srpskog filma dodelila Dušanu Miliću za film "Mrak", dok je nagrada za najbolju režiju filma srpske manjinske koprodukcije pripala filmu "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana