PETKANIN ŽIVOTNI PUT: Glumica Milena Predić o filmu "Sveta Petka - Krst u pustinji", uoči srpske premijere u MTS dvorani 6. septembra

D. MATOVIĆ

01. 09. 2022. u 10:45

BIOGRAFSKA drama nastala po istinitoj priči i bestseleru "Petkana" Ljiljane Habjanović Đurović, "Sveta Petka - Krst u pustinji" imaće srpsku premijeru 6. septembra u MTS dvorani.

ПЕТКАНИН ЖИВОТНИ ПУТ: Глумица Милена Предић о филму Света Петка - Крст у пустињи,  уочи српске премијере у МТС дворани 6. септембра

Foto Promo

U filmu reditelj Hadži-Aleksandar Đurović nas vodi kroz 40 godina iskušenja, dubokih unutrašnjih borbi, ali i sveprisutne vere omiljene svetiteljke. Lik Petkane tumači Milena Predić, koju je publika upoznala u filmu "Sveti Georgije ubiva aždahu", kao i serijama "Nečista krv", "Žene sa Dedinja", "Hotel Beograd", "Jedini izlaz", "Koreni", "Sinđelići", "Branilac", "Čudne ljubavi"...

Pitamo glumicu, na početku razgovora, za "Novosti", šta joj je bio najveći izazov tokom snimanja filma "Sveta Petka - Krst u pustinji".

- Svakako najveći izazov je bio pronaći u sebi te nijanse duhovne transformacije lika Svete Petke, imati svest o njenom unutrašnjem procesu jačanja u veri i sve to zajedno provući kroz sebe i "emitovati" - kaže Milena Predić. - Takođe je bilo izazovno igrati sve tri njene starosne dobi. Pronaći ponovo u sebi mladost dvadesetih godina i zrelost šezdesetih. U tome mi je dosta pomogla i divna Tanja Lipanović koja je bila zadužena za šminku i masku.

o Koliko vam je blizak lik Svete Petke?

- Osećam bliskost u srcu, ali iskreno teško je nama da razumemo takav put. Mi živimo danas neke ubrzane živote u bučnim gradovima i jako nam je teško da se osamimo. Ona je žena koja se odrekla svetovnog života, otisnula se u pustinju, život provela u podvižništvu i svakodnevnoj molitvi. Njena vera u Boga je dovela do onog što je ona danas za sve nas, i zato joj se molimo.

o Kako ste se pripremali za ovu ulogu?

- S obzirom na to da je glavna radnja filma smeštena u Jordanu, jedan od najvećih podviga jeste bilo savladavanje arapskog jezika. Sreća moja pa nisam morala da reprodukujem bez akcenta nego sam se trudila da bude čisto i razumljivo. Mentor mi je bio profesor Marko Gagić sa arabistike koji mi je sa mnogo strpljenja pomogao da savladam neke sasvim drugačije vokale.

o Po čemu ćete pamtiti rad na ovom filmu?

- Pamtiću ga najviše po radosti koju smo svi osetili stvarajući ga. Bilo mi je stvarno neopisivo lako i lepo sarađivati sa rediteljem Hadži-Aleksandrom Đurovićem. Njegov mir vam uliva poverenje, njegov veseo duh i karakter učine da zaboravite na sve muke snimanja u ekstremnim uslovima visokih dnevnih temperatura, hladnih pustinjskih noći, peščanih oluja, jesenjeg kupanja u jezeru. Takođe bilo je nezaboravno provesti mesec dana u Jordanu, iskusiti te čari jordanske pustinje, te predele i zalaske, upoznati ljude i kulturu.

o Kako je vama izgledalo snimanje u jordanskoj pustinji?

- Jordanska pustinja je drugi veliki lik u našem filmu. To je jedno posebno i magično mesto. Nikada pre toga nisam videla ništa grandioznije od Vadi Rum pustinje. Nekako je samo dovoljno da stanete i pogledate u taj predeo i on vas momentalno ispuni lepotom. Imala sam sve vreme utisak kako to mesto "radi za nas" i upravo vas ono čini da ste inspirisani.

o Od svih dosadašnjih uloga u filmovima i serijama, koje biste posebno izdvojili?

- Lik Svete Petke je za sada stvarno neka mala kruna u mojoj skromnoj karijeri, volela sam svoju prvu ulogu u Dragojevićevoj "Aždahi", kao i potpuno drugačiju advokaticu u trileru "Jedini izlaz" reditelja Darka Nikolića.

NA MOSKOVSKOM FESTIVALU

FILM "Sveta Petka - Krst u pustinji" reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića imao je svoju svetsku premijeru 29. avgusta, na 44. Moskovskom filmskom festivalu. Prikazan je u programu "Oko sveta za osam dana". Inače, ovo je Đurovićev drugi film na tom festivalu. "Vi idite, ja neću!" je tamo prikazan 2016.

AUTENTIČNE LOKACIJE

FILM je prva srpsko-jordanska koprodukcija. Sniman je na autentičnim lokacijama u Jordanu, zatim u Srbiji i Jašiju. U pustinji Vadi Rum postoje pećine poznate po hrišćanskim podvižnicima. Pored Milene Predić, u filmu igraju Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski i Mladen Sovilj, kao i nekoliko jordanskih glumaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna