SRPSKIM AUTORIMA TRI NAGRADE: Proglašeni pobednici prvog strip konkursa o Balkanu

Игор Митић
Igor Mitić

31. 08. 2022. u 13:46

Veliku nagradu prvog izdanja strip konkursa pod nazivom „CAN for Balkans“, osvojio je Razvan Bronesku iz Rumunije sa radom „Aurel Petresku, pionir rumunske animacije“. I prva nagrada ovog konkursa otišla je u Rumuniju i to Jonucu Popeskuu, za rad „Balkan zauvek“, dok je srpskim autorima žiri dodelio tri priznanja.

СРПСКИМ АУТОРИМА ТРИ НАГРАДЕ: Проглашени победници првог стрип конкурса о Балкану

foto: CAN for Balcans

Kosta Milovanović osvojio je drugu nagradu sa stripom „A tri prijatelja su...“ inspirisanim sopstvenim životom sa početka građanskog rata devedesetih koji ga je zatekao u jugoslovenskoj mornarici. Treću nagradu dobio je autorski tim Marjan Milanov i Srdan Todorović, za strip „Vetar“, o tragedijama bitaka na srpsko-bugarskoj granici tokom zime 1915. godine, dok je rad „Deda Roga“ Aljoše Tomića i Dragana Stokića Rajačkog osvojio jedno od pet specijalnih priznanja.

Preostala specijalna priznanja žiri je dodelio autorima iz Belgije, Severne Makedonije i Rumunije. Laureati su Masimilijen van de Vile za delo „Tuzla“, Slavica Kupenkova za rad „Odiseja“ kao i dvojica Rumuna – Valentin Jonesku za delo „Druže Rakija“ i Vlad Forsea za rad pod imenom „Balkanski humor protiv sveta.

Ovaj međunarodni konkurs održan je od marta do jula tekuće godine. U finale je ušlo 27 autora iz Belgije, Bugarske, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije, Ukrajine i Kine. Pored umetničkog kvaliteta i istorijske dokumentacije žiriju je važan kriterijum bila orginalnost, a posebno izbor tema sa porukama pomirenja, mira, poverenja, tolerancije i poštovanja.

Nagrađeni radovi, kao i oni koje je žiri prihvatio u finalnom izboru, biće prvi put predstavljeni na Međunarodnom festivalu istorijskog stripa u Brašovu i to polovinom oktobra tekuće godine. Biće to završna izložba ovog projekta koji je finansirala Evropska unija. Izložba se potom seli u Tiranu i Brisel, a februara i marta naredne godine moći će da je vide ljubitelji stripa u Leskovcu odnosno Velesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)