"SABOR" SE VRAĆA U SRBIJU: Delo Vlaha Bukovca u Cirihu predato predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine

E.V.N.

17. 08. 2022. u 06:00

POPUT bombe, prošle godine u avgustu, eksplodirala je vest da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i švajcarskom policijom u Cirihu, u gotovo filmskoj akciji u centru Beograda, uhapsili grupu koja je pokušala da za 600.000 evra otuđi delo Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861", ukradeno iz dvorca u Čelarevu, Muzeja Vojvodine 1993. godine.

САБОР СЕ ВРАЋА У СРБИЈУ: Дело Влаха Буковца у Цириху предато представницима Тужилаштва за организовани криминал и Музеја Војводине

Predstavnici Srbije u Cirihu, Foto Promo

Slika koja je tada zaplenjena u Švajcersdkoj i pohranjena u policijski sef (pokušaj prodaje je bio u ovoj zemlji, a i prvo hapšenje je tamo obavljeno), gde su, potom, naši stručnjaci veštačenjem utvrdili da je reč o originalu, juče je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine. Ovo kulturno blago od neprocenjive važnosti za našu zemlju, tako će biti vraćeno - kući.

- Vraćanje ove značajne slike je pokazatelj opredeljenosti Republike Srbije zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa, kao i upornosti i istrajnosti da se ukradena dela pronađu i vrate tamo gde pripadaju - naglašava u izjavi ovom povodom ministarka Maja Gojković, dodajući da je u ovom procesu aktivno učestvovalo sve vreme i  Ministarstvo kulture i informisanja. - Za ovim delom se dugo nije tragalo, tačnije do pre oko godinu i po, a čitava akcija je držana u tajnosti pošto je reč o veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, švajcarskim tužilaštvom i policijom odradilo odličan posao i napokon će se "Blagoveštenski sabor 1861. godine" Vlaha Bukovca naći u muzeju iz kog je nestao pre skoro 30 godina.

Reprezentativno delo Vlaha Bukovca , Foto Promo

U saopštenju tužilaštva ističe se i da je ovakav ishod usledio "nakon uspešne međunarodne tužilačke i policijske saradnje", kao i da je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i švajcarskim tužilaštvom pokrenut istražni postupak protiv četiri lica.

U Muzej Vojvodine ovo ulje na platnu impresivnih dimenzija - 122 puta 192 centimetra, koje je Bukovac uradio 1901. godine u Cavtatu i potpisao ga ćirilicom, dospelo je krajem pedesetih godina prošlog veka. Sliku je naručio trgovac Petar Nikolić, a prema litografiji iz vremena Sabora u Sremskim Karlovcima. Na njoj je predstavljeno više od 70 likova, crkvenih dostojanstvenika, plemstva, koji su se okupili oko starog patrijarha Josifa Rajačića, na Blagoveštenski sabor 1861. u Sremskim Karlovcima. Uz patrijarha tu su i general Stratimirović, Petar Crnojević, Damaskin, Milutinović, Đorđe Stojković, Miletić, Rubotić i Radivojević...

Inače, autor ovog dela Vlaho Bukovac, koji je rođen u Cavtatu, kod Dubrovnika, jedan je od najslavnijih slikara na prostoru bivše Jugoslavije. Smatran je "tradicionalnim modernistom", a bio je izuzetno uticajan i harizmatičan slikar i pedagog, kosmopolita.

Bukovac je poznat i po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, kao i Petra i Aleksandra Karađorđevića. Uradio je i portrete Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Dvorac Dunđerski, deo Muzeja Vojvodine, iz koga je platno nestalo, Foto M. Anđela

KOMBI PUN SLIKA

KADA je prošle godine u Makedonskoj ulici uhapšeno troje pripadnika grupe koja se sumnjičila da je prodavala ukradeno Bukovčevo platno, svedoci događaja su za "Novosti" otkrili kako je stan jednog od njih (za koga nisu znali da li je bio u vlasništvu, ili samo iznajmljen) bio prepun umetničkih dela. Policija ih je, tvrdili su, iznosila oko šest sati i napunila ceo kombi. Tog čoveka, koji je stalno nešto nosio sa sobom, komšije su opisale kao nekog ko izgleda kao gospodin.

RESTAURACIJA, PA IZLAGANjE

PREMA nezvaničnim informacijama, do kojih je došao naš list u Muzeju Vojvodine, u ovoj instituciji ne smatraju da, zasada, nema govora o nekom skorijem izlaganju "Sabora". Nakon što se utvrdi u kavom je stanju slika, uslediće obavezna konzervacija i restauracija, za koju predviđaju da će predstavljati prilično dugotrajan proces. Naime, i u vreme kada je ovo delo ukradeno iz dvorca Dunđerski u Čelarevu, pre gotovo tri decenije, nije bilo u dobrom stanju.

Maja Gojković, Foto Tanjug

PREMA FOTOGRAFIJI VULPE

BLAGOVEŠTENSKI sabor jedan je od najznačajnijih događaja za istoriju autonomije Srba u Ugarskoj na kojem su Srbi tražili svoju političko-teritorijalnu autonomiju, koja bi uključila teritorije na kojima pretežno žive Srbi, u kojoj bi zvanični jezik bio srpski, a pismo ćirilica. Litografija prema kojoj je Bukovac naslikao "Sabor" urađena je na osnovu originalnog snimka novosadskog fotografa Stefana Vulpe. Muzej Vojvodine sliku je otkupio 15. aprila 1953, a prilikom provale u Dvorac u Čelarevu 28. novembra 1993 ukradena je zajedno sa još tri druga dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture