BEZMALO četiri decenije, traje zalaganje vlade Grčke da na Akropolj vrati delove čuvenog friza, ali i ostale skulpture, koje je početkom 19. veka, kao britanski ambasador u Carigradu, Škot Tomas Brus, lord od Elgina, uz sultanski ferman, otrgao sa Partenona i preneo preko Lamanša.

Komentari (5)

Rašo

05.08.2022. 14:35

Када врате све што су опљачкали они своје музеје могу да затворе јер ће бити празни! Иако делује немогуће тај дан долази и десиће се у наредних10 до највише 20 година.

Rada

10.08.2022. 12:20

Verzija koju sam čula od grčkog vodiča je da sultanovog fermana nema jer je sultan znao vrednost tih skulptura i nije potpisao ali lord je podmitio zapovednika grada Atine koji je žmurio na oba oka dok je lord divljao po Akropolju. Lord je pokradeno blago sa raznih lokacija natovario u 11 galija od čega je deset galija stradalo i potonulo u brodolomu.Skulpture su bile namenjena da krase njegov vrt u Škotskoj ali pesnik Lord Bajron je pokrenuo javno mnjenje pa su mnogi javni i kulturni radnici potpisivali proteste protiv tog ludila. Na kraju je britanska vlada otkupila od Lorda Elgina skulpture i stavila ih u muzej.