ČUKUNUNUKA OTKRILA BISTU BINIČKOG: Povodom 150 godina od rođenja čuvenog srpskog kompozitora u Jasici kod Kruševca (FOTO)

S. BABOVIĆ

27. 07. 2022. u 22:16

ČUVENI srpski kompozitor Stanislav Binički (1872-1942) dobio je večeras bistu u svom rodnom selu Jasika kod Kruševca. Bistu je, na 150. godišnjicu od rođenja velikog dirigenta i umetnika, otkrila njegova čukununuka Stevana.

ЧУКУНУНУКА ОТКРИЛА БИСТУ БИНИЧКОГ: Поводом 150 година од рођења чувеног српског композитора у Јасици код Крушевца (ФОТО)

Foto:S.Babović

Autoru najslavnije srpske koračnice, marša “Na Drinu”, mesec dana nakon otkrivanja spomenika na Trgu kosovskih junaka,otkriveno je novo obeležje, u dvorištu osnovne škole koja nosi njegovo ime.

 - Na mestu gde je danas škola,nekada je bila kasarna u kojoj je naš kompozitor rođen - ističe Lidija Užarević,predsednica KUD “Stanislav Binički” iz Jasike.

Foto:S.Babović

 - Najpoznatiji zavičajac, Binički, na studijama u Minhenu upoznaje buduću suprugu, Fridu Blanke, koncertnu pevačicu i muzičkog pedagoga. Posle Prvog svetskog rata, Frida prelazi u pravoslavlje i menja ime u Miroslava. U tom braku rađaju se četiri ćerke, Mara, Zora, Olga i Stevana. Najmlađa Stevana udaje se za Aleksandra Josifovića i rađa sina Milivoja. Milivoje je dobio sina Milana, a Milan-sina Radomira i ćerku Stevanu,koja je večeras sa nama. - dodala je Užarević.

Foto:S.Babović

Postavljanjem biste označena je završnica 19.Muzičke manifestacije “Stanislav Binički”,koja je u Jasici trajala od 24.jula.

Školska zgrada bila je kasarna u vreme rođenja Biničkog i u njoj je službovao otac kompozitora, Stevan Binički(1840-1903), graditelj pontonskog mosta preko Zapadne Morave i junak iz srpsko-turskog i srpsko-bugarskog rata.

Foto:S.Babović

U vreme kada je rođen Stanislav, bio je komandant Treće pontonske čete.

U Jasici je Binički živeo samo do treće godine, ali se rodnom selu rado vraćao.

Foto:S.Babović

Veruje se da mu je “svatovac”,koji je slušao u kafana kraj Zapadne Morave bio inspiracija za slavni marš “Na Drinu”, čiji se originalni notni zapisi čuvaju u Legatu oca i sina Biničkog, u Narodnom muzeju u Kurševcu.

Nasleđe Biničkog koji je Milivoje Josifović darivao kruševakom muzeju sadrži i zapise pesama od 1887-1893, prve srpske opere „Na uranku“, rukopis „Mijatovke“, fotografije buđenje jugoslovenstva po osnivanju Kraljevine SHS, kroz serije koncerata orkestra Kraljeve garde, kojim diriguje Binički lično, kao i brojne porodične slike, autentična dokumenta, dragocena pisma.

BONUS VIDEO:

DAR PRIRODE KAO POKLON NARODU: Motociklista Kule Perišić poklonio SPC izvor mineralne vode na imanju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)