POVRATAK NA OBALE DETINJSTVA: Obeležavanje 150 godina od rođenja Stanislava Biničkog u rodnom mestu

S. Babović

27. 07. 2022. u 12:31

NA današnji dan, pre tačno 150 godina, u Jasici kod Kruševca, rođen je čuveni srpski kompozitor i dirigent Stanislav Binički.

ПОВРАТАК  НА ОБАЛЕ ДЕТИЊСТВА: Обележавање 150 година од рођења Станислава Биничког у родном месту

Original fotografija iz porodičnog albuma, Foto S. Babović

Na 150. rođendan u rodnom selu autora najslavnijeg srpskog "Marša na Drinu" i prve nacionalne opere "Na uranku" biće otkrivena bista sa njegovim likom.

Obeležje će biti postavljeno u okviru 19. Muzičke manifestacije "Stanislav Binički", u dvorištu osnovne škole koja nosi njegovo ime. Simbolično, kompozitor je 1872. rođen u istoj zgradi, svojevremeno kasarni, gde je službovao njegov otac, Stevan Binički (1840-1903), neustrašivi lički pukovnik.Bista će biti otkrivena tačno mesec dana nakon što je na Trgu kosovskih junaka u centru Kruševca podignut spomenik Biničkom.

- Podizanjem biste i spomenika, kompozitor će se konačno vratiti na obale detinjstva, da ponovo čuje šum moravskih brzaka i virova - predočeno je u odluci koja je usvojena na sednici Skupštine grada uoči Vidovdana.

Iako je u Jasici živeo samo do svoje treće godine, Binički se rodnom selu uvek vraćao.

Već je poznato da mu je upravo Zapadna Morava bila inspiracija za "Marš n Drinu".

Narodni muzej u Kruševcu čuva ostavštinu Stanislava Biničkog, Foto S. Babović

Postavljanjem biste u Kruševcu će se zaokružiti nasleđe kompozitora čiji se najveći deo čuva u Narodnom muzeju u okviru posebnog legata: notni zapisi marša konzervirani pre sedam godina, sa autentičnim komentarima samog autora na marginama, kao i deo originalnih zapisa pesama od 1887-1893, rukopis "Mijatovke"...

- Čuvamo prepis izvoda iz crkvene knjige rođenih, kao i našu Crkvu Svetog Prokopija, gde je kompozitor kršten - kaže, za "Novosti", protojerej Ivan Milanović, paroh jasički.

Upravo se u porti ove bogomolje tradicionalno od 24. jula održavala Likovna kolonija kao deo umetničke manifestacije, a izložba sa kolonije prethodiće postavljanju biste.

Ime Biničkog nosi i hor, jedna ulica na teritoriji Kruševca, odakle je kompozitor krenuo u osvajanje muzičke istorije.

A njen "ostatak" je dobro poznat: pre nešto više od jednog veka osnovana je Opera Narodnog pozorišta u Beogradu, a jednočinka "Na uranku", nastala po libretu Branislava Nušića, izvedena je pod dirigentskom palicom samog autora. Staša, kako su zvali Stanislava Biničkog, bio je vrlo ohrabren srdačnom reakcijom publike. Osim što su prihvatili operu, i muzičke celine iz same kompozicije bile su vrlo popularne. Ostalo je zabeleženo da su boemi iz prestoničkih kafana redovno naručivali "Kad bi znala Dilber Stano" i "Tamo za gorom".

POSEBNA UMETNIČKA "ŽICA"

U JASICI danas živi oko 1.800 ljudi, a najmanje 40 vrsnih umetnika poteklo je iz njega. Selo je postojalo i pre Kosovskog boja 1389. godine, ali je više puta raseljavano. Poslednji put, narod ga je naselio početkom 19. veka i tada izgradio prvu crkvu, 1824. godine - u toj prvoj crkvi-brvnari je i kršten Stanislav Binički.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)