VOLELA BIH DA ME SE MLADI VEČNO SEĆAJU: Bioskopska dvorana u "Abaziji" na Paliću ponela ime glumice Mire Banjac

J. LEMAJIĆ

21. 07. 2022. u 07:42

DVORANA bioskopa "Abazija" na Paliću nosiće ime naše velike glumice Mire Banjac. U okviru 29. Festivala evropskog filma, mala sala palićkog bioskopa ugostila je umetnicu, inače počasnu predsednicu Saveta, čije ime je zlatnim slovima upisano u istoriju srpske kinematografije.

ВОЛЕЛА БИХ ДА МЕ СЕ МЛАДИ ВЕЧНО СЕЋАЈУ: Биоскопска дворана у Абазији на Палићу понела име глумице Мире Бањац

Sa Radoslavom Zelenovićem i Miroslavom Mogorovićem, Foto Promo/D. Vuković

- Ovo je jedan trenutak u mom životu koji je napravio veliku tačku. Šta ja posle ovoga mogu da tražim? Dobiti bioskop, dogurati do bioskopske sale, nije lako nositi. Srećna sam što se ova prostorija napunila jednim entuzijazmom, radošću. Shvatila sam kako su naši glumci sjajni, postali su na evropskom nivou, odnose nagrade u Evropi i Americi, kritike su dobre i negde je zabeleženo da Srbija ima velike glumce - sa puno emocija u dvorani u kojoj su klupe sa potpisima dosadašnjih dobitnika "Lifke" rekla je Mira Banjac. - Volela bih da u ovoj maloj sali, kao što sam ja mala žena, uglavnom budu mladi. Da mladi nešto odnesu, a to je jedino što vredi. Kad umrem neće ostati ništa sem onoga što će oni poneti iz jednog lepog, velikog i značajnog doprinosa koji sam ja na neki način zaslužila. Puno bi mi značilo da sala bude puna mladih reditelja, glumaca, produkcije.

Ruža Sokić kad je umirala govorila je "samo da me ne zaborave", glumcu je to jako bitno. U Zagrebu kad sam snimala srela sam mladiće od 18 godina i jedan od njih je rekao "Danice je l' znaš gde je Vinča", toliko sam se tome obradovala. To je ono što je važno, da se pamti. Volela bih da mladi kažu da su dobili neku nagradu na festivalu u Sali Mira Banjac.

Bioskop "Abazija" je pre nekoliko godina preuzela producentska kuća Miroslava Mogorovića i od tada se kontinuirano radi na obnovi objekta u samom srcu Palića.

- Ceo ovaj objekat je bio devastiran i napušten, spreman za prirodno urušavanje. Kada sam počeo da ga renoviram imao sam ideju da on bude mesto okupljanja tokom Palićkog festivala, ali i mesto koje funkcioniše tokom cele godine. Sa ponosom kažem da je velika sala bioskopa postala dom svih koji vole film iz celog okruga - podseća Mogorović.

Mira Banjac, Foto Promo/D. Vuković

- Ovaj prostor je bio još devastiraniji, želeli smo da bude nešto kao buduća kinoteka Vojvodine, ali ne samo kao arhiva, već ovde radimo i cikluse vojvođanske kinematografije. Ova sala je tako mala i slatka a jedina osoba koja je u našim srcima mala i slatka je naša Mira Banjac i hvala joj što je prihvatila da salu nazovemo po njoj.

Prostor još uvek nije gotov, ne obnavlja se navalentno, već korak po korak u zavisnosti od sredstava koje dobijamo i upotrebljavamo.

Foto Promo/D. Vuković

VEČERAS PREMIJERA FILMA "STRIC"

NA Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu večeras će biti prikazano ostvaranje "Blizu" reditelja Lukasa Donta i film "Pušenje izaziva kašalj" Kventina Dupjua. U selekciji "Paralele i sudari", u bioskopu "Abazija" na Paliću će na repertoaru biti filmovi "Anadolski leopard" Emrea Kajisa i "Stric" Davida Kapaca i Andrije Mardešića. Uz Mikija Manojlovića u ovom filmu igraju i Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!