PALIĆ U ZNAKU SEDME UMETNOSTI: Počeo festival evropskog filma koji traje do 22. jula

Jelena Lemajić

17. 07. 2022. u 08:32

BAJKOVITI ambijent Letnje pozornice na Paliću narednih nedelju dana biće prestonica sedme umetnosti Starog kontinenta.

ПАЛИЋ У ЗНАКУ СЕДМЕ УМЕТНОСТИ: Почео фестивал европског филма који траје до 22. јула

Foto Tanjug

Festival evropskog filma na Paliću, 29. po redu, doneće više od 130 ostvarenja u 15 programskih selekcija i brojne prateće programe.

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji su naš pisac i scenarista Dušan Kovačević i Mišel Azanavisijus, francuski reditelj, scenarista i producent. Po drugi put dodeljena je nagrada "Aleksandar Lifka" za stvaraoca iz regiona i primiće je glumac i reditelj Igor Galo iz Hrvatske.

- Spisak dosadašnjih dobitnika nas obavezuje da nagradu dodelimo ljudima koji su ostavili stvarno dug trag u istoriji naše, evropske i svetske kinematografije, i ove godine imamo tri značajna dobitnika - ističe Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma.

- Domaći dobitnik "Lifke" Kovačević je autor scenarija filmova, kao što su "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun" ili "Profesionalac", od kojih su mnogi među prvima po ocenama kritike i publike. Film "Rez" otvorio je kanski festival, a sada će zatvoriti Palić, a njegov autor Azanavičijus, Letonac nastanjen u Parizu, dolazi tog dana da bi primio nagradu.

Foto D. Dozet

Našoj publici je verovatno najpoznatiji po filmu "Umetnik" koji je osvojio pet Oskara za film, režiju, glavnu ulogu, dodao je Zelenović:

- Od prošle godine uveli smo nagradu "Lifka" za doprinos kinematografiji iz okruženja.

Prva dobitnica je bila Milena Zupančič, a ove godine je to Igor Galo. Prilikom nedavnog obeležavanja pola veka filma "Valter brani Sarajevo" sreo sam se sa Galom koga je jako obradovalo što će biti u tako dobrom društvu.

U glavnom takmičarskom programu ove godine našlo se 12 filmova po izboru selektora Nikolaja Nikitina, koji se nakon pauze od nekoliko godina ponovo vraća na palićki festival. U zvaničnoj selekciji su filmovi "Rabije Kurnaz protiv Džordža B" reditelja Andreasa Dresena, "Strahinja Banović" u režiji Stefana Arsenijevića, "Ne" Ditriha Brugemana, "Nežno" Lasla Čuja i Ane Nemeš, "Rimini" reditelja Ulriha Zajdla, "Lepe devedesete" Lorenca di Amika de Karvalja, film "Muka mi je od tebe" Kristofera Borglija, "Devojački film" u režiji Ali Hapasalo, "Magnetna rezonanca" Kristijana Munđiua, "Blizu" Lukasa Donta, "Pušenje izaziva kašalj" Kventina Dupijea i "Rez" Mišela Azanavisijusa.

Foto Z. Jovanović

- Ove godine sam dosta pažnje posvetio tome da sačinimo raznovrstan program, ali koji je - i nije me sramota da to naglasim - i veoma zabavan. Filmovi otvaranja i zatvaranja su komedije. Znam da je u ovom trenutku veoma važno da se odlazi u bioskope, da se makar na trenutak zaboravi na sve što se dešava. Moramo da se opustimo, i iskusimo kvalitet koji donosi gledanje filmova u bioskopu, onih koji su prozor u svet i otkrivanje drugih nacija - otkriva Nikolaj Nikitin, selektor Glavnog takmičarskog programa. - Tokom ove nedelje slavljenja evropskog filma, naročito je važno da se smejemo zajedno.

Pažnju publike privlači i selekcija "Paralele i sudari", čiji izbor je ove godine načinila Julija Sinkevič, koja je bila i generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi. U programu "Paralele i sudari" biće prikazani filmovi "Tiha zemlja" Agnješke Voščinske, "Glupaci" Tomaša Vasilevskog, "Granice ljubavi" Tomaša Vinskog, "Vizija leptira" Maksima Nakonečnija, "Igrani film o životu" Dovil Šarutit, "Anadolski leopard" Emrea Kajisa, "Bioskop Sabaua" Orita Fouksa Rotema, "Vlažni pesak" Elene Naveriani, "Izbrisati Franka" Gabora Fabricijusa i "Stric" Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

Foto: Z. Jovanović

UKRAJINA

OVE godine u festivalskom programu u fokusu su filmovi ukrajinskih stvaralaca, biće održan i program "Novi mađarski film", program "Slovenija u fokusu", kao i selekcija ekoloških filmova, te program "Mladi duh Evrope".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024