PALIĆ CENTAR FILMA: Takmičarski program na letnjoj pozornici otvara delo Andreasa Dresena

J. L

16. 07. 2022. u 12:12

DODELOM nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem piscu i scenaristi Dušanu Kovačeviću na Letnjoj pozornici na Paliću večeras će početi 29. Festival evropskog filma.

ПАЛИЋ ЦЕНТАР ФИЛМА: Такмичарски програм на летњој позорници отвара дело Андреаса Дресена

Foto: Promo

- Činjenica da među nagrađenima imamo Duška Kovačevića, Igora Gala i Mišela Aznavičijusa, koji će primiti nagrade, dovoljni govori o festivalu. Da ništa do sada nismo uradili, a jesmo, ovo bi bilo dovoljno. Dobitnici "Lifke" su retrovizor ovog festivala, nema onoga ko je dobio ovu nagradu a da nije dobrano zadužio kinematografiju - ističe Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma, podsećajući na bogatu istoriju ove prestižne smotre, dugu tri decenije.

- Nastao je u najgore vreme, doba sankcija, kada nismo znali ni da li projektori na Letnjoj pozornici mogu da emituju filmove. Od 2003. postaje Festival evropskog filma i od te godine počinje nova etapa u razvoju. Ove godine obećavamo dobre filmove, koji imaju relaksirajuću notu, razgovore sa ljudima koji su ih stvarali, mnogo zanimljivih sadržaja. Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma "Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša" reditelja Andreasa Dresena.

Glavni takmičarski program nastavlja se sutra projekcijama filmova "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića i "Ne" Ditriha Brugemana. Takmičarski program "Paralele i sudari" biće otvoren u nedelju u Bioskopu Abazija na Paliću projekcijama filmova "Budale" Tomaša Vasilevskog i "Vizija leptira" Maksima Nakonečnija.

Do petka, 22. jula na najlepšoj otvorenoj sceni u okviru takmičarskog programa biće prikazani i "Devojački film" Ali Hapasalo, "Magnetna rezonanca" Kristiana Mungia, "Vesele devedesete" Lorenca de Karvala, "Muka mi je od sebe" Kristofera Boglija, "Nežno" Lasla Čuja, "Rimini" Ulriha Seidla, "Blizu" Lukasa Donta, "Pušenje izaziva kašalj" Kventina Dupoa, "Rez" Mišela Aznavičijusa i "Pamfir" Šobukova.

- Filmovi su slika i prilika savremene kinematografije, u svim selekcijama, jer mnogi koji nisu u Glavnom programu zaslužuju da budu prikazani na Letnjoj pozorinici - dodaje Miša Mogorović, programski direktor FEF. Publiku očekuje više od 130 ostvarenja u 15 programskih selekcija i bogat prateći program.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)