UŽASI RATA NA SLIKAMA: Izložba "Sećanje na umetnike revolucije" u Galeriji RTS predstavlja dela inspirisana NOB

A. POPADIĆ

07. 07. 2022. u 13:44

IZLOŽBA "Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije", koja će večeras u 19.00 biti otvorena u Galeriji RTS, tematski se oslanja na postavku "Stradanje srpskog naroda na Kozari 1942. godine", koja je pre dva dana otvorena na istom mestu, i predstavlja odjeke ratnih stradanja u delima vrhunskih umetnika.

УЖАСИ РАТА НА СЛИКАМА: Изложба Сећање на уметнике револуције у Галерији РТС представља дела инспирисана НОБ

Mića Popović, "Vojnička varijanta", Foto Galerija RTS

"Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije" čini izbor dela otkupljenih sa ciklusa izložbi "NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije", održanih u periodu od 1961. do 1985. godine, u Galeriji Doma Vojske. Pred publikom su dela Petra Lubarde, Miće Popovića, Branka Miljuša, Radoslava Trkulje, Milića od Mačve, Hilmije Ćatovića...

Obeležavajući dvadesetogodišnjicu postojanja Jugoslovenske narodne armije, Dom JNA u Beogradu pokrenuo je 1961. inicijativu za priređivanje velike likovne izložbe posvećene motivima Narodnooslobodilačke borbe i revolucije. Izložba, realizovana decembra 1961, okupila je vrhunske umetnike sa prostora čitave Jugoslavije, poput Jovana Bijelića, Đorđa Andrejevića Kuna, Mila Milunovića, Olje Ivanjicki, Ota Loga... Uspeh koji je postigla bio je podsticaj da dobije karakter manifestacije "NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije", koja će se održavati svake pete godine u Galeriji Doma JNA u Beogradu.

Naredna izložba održana je 1966. godine, a na njoj su učestvovali Petar Lubarda, Aleksandar Luković, Angelina Gatalica... Treća u ovom nizu organizovana je 1971, a pre nje upućen je poziv umetnicima širom Jugoslavije da učestvuju "u obeležavanju važnih tema i ideja vezanih za ustanak naroda i narodnosti Jugoslavije i stvaranje tadašnje JNA".

Ni treća izložba nije zaostajala po broju umetničke elite koja je na njoj izlagala, poput Miloša Gvozdenovića, Milana Konjovića, Dušana Džamonje... I na ostalim izložbama iz ovog ciklusa odziv umetnika je bio ogroman, a osim likovnih umetnika na njima su počeli da učestvuju i primenjeni umetnici i dalje odgovarajući na temu revolucije i NOB-a.

Nakon tri i po decenije uspešnog postojanja šestom izložbom, 1985, Galerija Doma JNA završila je ciklus "NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije". Manifestacija je tokom svog trajanja iznedrila vredna umetnička ostvarenja na temu Narodnooslobodilačke borbe i revolucije. Od najboljih dela stvorena je zbirka Galerije Doma JNA, koja predstavlja neprocenjiv deo naše kulturne baštine.

Večerašnja izložba "Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije" (koja će pred publikom biti do 31. avgusta) premijerno je prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije 2018. godine.

ZLOČINI IZ GRADIŠKE

POSTAVKA "Stradanje srpskog naroda na Kozari 1942. godine", u realizaciji Zavičajnog muzeja u Gradišci i RTS-a, govori o jednom od najvećih zločina nad stanovništvom, prvenstveno srpskim i romskim, tokom Drugog svetskog rata na području Gradiške. Osim istorijsko-dokumentarnog materijala u postavci su i autentični predmeti iz logora u Gradišci, predmeti koji su pripadali žrtvama, scenski prikazi koji oslikavaju najstrašnija mučenja dece i stanovništva, fotografije monstruoznih zločina... Autor izložbe je istoričar Bojan Vujčić, direktor Muzeja Gradiška.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)