OVEKOVEČENO U KAMENU: Prva izložba fotografija Jugoslava Vlahovića od sutra u podne u NBS

M. MIRKOVIĆ

04. 07. 2022. u 11:30

KAMENOTEKA Jugoslava Vlahovića - tako je naslovljen poetski tekst akademika Matije Bećkovića o prvoj postavci fotografija ovog legendarnog karikaturiste i ilustratora, koja će biti predstavljena u Narodnoj biblioteci Srbije, od sutra u podne, kada će je svečano otvoriti upravo naš veliki poeta.

ОВЕКОВЕЧЕНО У КАМЕНУ:  Прва изложба фотографија Југослава Влаховића од сутра у подне у НБС

Foto: Bibliotheca mortalis

- Bibliotheca Mortalis Jugoslava Vlahovića najbogatija je i najraskošnija kamenoteka koju je svet video. Basnoslovno bogatstvo sabrano u njoj deluje kao početak a ne kraj ovog jedinstvenog kamenotečkog sabranja. To je prolog, a epiloga neće biti do sudnjega dana. Poslednji dokaz da će knjiga biti i na kraju kao što je bila na početku - navodi Bećković o izložbi "Bibliotheca mortalis - motiv knjige na grobljima Srbije i Evrope".

Sam autor, profesor Vlahović, kaže da je fotografija, nakon davnih slikanja bendova za omote albuma od kojih su mnogi postali kultni, dugo bila njegova zapostavljena ljubav. Ovoj svojoj pasiji, svestrani umetnik sada odaje počast izlaganjem kolekcije od čak 170 fotografija sa motivima knjige, koje je snimio od 2013. do 2021. godine na grobljima Srbije i Evrope.

- U blizini naše porodične grobnice na beogradskom Novom groblju prolazio sam više puta pored groba sa velikom otvorenom knjigom. Kada ju je u zimu pokrio sneg bila mi je interesantna da je i snimim, a kad sam na sahrani mog brata od tetke na Novom bežanijskom groblju, na grobu do njegovog, uočio crnu knjigu, rodila se ideja o "biblioteci" - otkriva Vlahović, koji je tokom godina diljem Evrope, na dvadesetak lokacija i na hiljadama snimaka, prikupio raznovrstan materijal za "gradnju" ove postavke, o kojoj dalje veli:

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

JUGOSLAV Vlahović (1949, Beograd) je umetnik kome je svaka umetnost kojoj se posvetio savršeno ležala i koji se svakoj priklonjenoj odužio na uzvišen način - kaže Popović. - Beogradsko čedo, muzičar, glumac, performer, fotograf, ilustrator, karikaturista, dizajner, profesor Grafike knjige na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i mirni čovek fine radoznalosti, krajnje neobičnim istraživanjem Bibliotheca Mortalis uvodi nas u obeleževanje 60 godina delovanja u kosmosu gradske kulture dokazujući da ništa nije slučajno i bez određene simbolike. Čuvši "Bitlse" i "Stounse" bez oklevanja još 1963. sa društvom i rođacima iz kraja osnovao je VIS "Okamenjeni".

- Bibliotheca Mortalis skromni je doprinos kulturi sećanja i uz Geteovo da "čovek ima jak duh i slabo telo", prikazuje njegov otpor prolaznosti. Samo je jedan lični pogled na knjigu kao motiv na grobljima iz ugla umetnika, bez pretenzija na naučni ili sličan rad (mada bi se, s obzirom na novu bolonjsku praksu, na ovome moglo i doktorirati).

Izložba će u NBS biti otvorena do 30. septembra, a prati je obiman katalog na 168 strana u kome su i tekstovi akademika Bećkovića i rok publiciste Petra Pece Popovića, koji u tekstu naslovljenom "Napisano u kamenu" o Vlahoviću kaže:

- Celokupna njegova karijera, spoj najneverovatnijih slojeva i ineteresovanja, zapravo je priča o vrednom kreativcu koji nije straćio svoju darovitost. Hodajući radoznalim korakom kroz vavilonsku kulu umetnosti, negde se zadržavajući duže, negde kraće, svuda je ostavljao neizbrisiv trag... Kao stvaralac od klase, kroz omote, knjige, izložbe, kroz ceo pedagoški život, Jugoslav Vlahović nikad nije pristao da obuzda ličnu radoznalost bez obzira na to da li istražuje olovkom, gitarom, kompjuterom, okom ili korakom.

Vršeći dužnost umetnika uvek je hrabro pokušavao da uvede nešto posebno u svet likovne stvarnosti na našim prostorima, demonstrirajući pritom ukus i meru. Bez straha se okušavao u svemu što je zanimljivo i izazovno. U pravom trenu umeo je da se nađe gde ga (baš) ne očekujete i postavi neobičnu dilemu. Takva je i Bibliotheca Mortalis u kojoj izložbom fotografija zakoračuje u čudesnu nepovrat stvaranja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)