VIDEO DALJE I VIŠE OD DRUGIH: Akademija u SANU povodom stogodišnjice rođenja Dejana Medakovića, jedinstvene ličnosti naše kulture

M. Mirković

02. 07. 2022. u 10:13

U NAMERI da obeležimo 100 godina od rođenja Dejana Medakovića, nehotice smo prevideli drugu njegovu godišnjicu: 50 godina od njegovog izbora u članstvo SANU, 1972. godine - ovako je svoju pozdravnu reč juče u SANU započeo njen predsednik Vladimir S. Kostić, na svečanoj akademiji upriličenoj povodom prvog pomenutog jubileja.

ВИДЕО ДАЉЕ И ВИШЕ ОД ДРУГИХ: Академија у САНУ поводом стогодишњице рођења Дејана Медаковића, јединствене личности наше културе

Sa skupa u Srpskoj akademiji nauka, Foto D. Milovanović

Ističući da "ne bi mogao da tvrdi da je poznavao Dejana Medakovića", Kostić je istakao:

- Prisećajući se, a bogami i ponovo iščitavajući njegove spise, danas prevashodno usmeravam pažnju na breme patnje i brige koju je prikrivao između ostalog i svojom baroknom pojavom, plativši tešku i iscrpljujuću cenu svoje sposobnosti da vidi dalje i da vidi više od drugih. Pamtim pravu egzistencijalnu tugu kojom je opisivao sudbinu i udese svog naroda...

Povodom veka od rođenja akademika, pisca, istoričara umetnosti i jedne od najmarkantnijih ličnosti naše kulture, prisutnima se najpre obratio Vladimir Vukašinović, protojerej stavrofor, prenoseći pozdrave i blagoslov patrijarha Porfirija.

- Nije se ustezao niti stideo toga da deluje na polzu svome rodu, ostao je veran narodu i crkvi i u doba ideoloških nesloboda, a plodovi te vernosti žive ne samo u njegovom delu već i u generacijama tim delom nadahnutim - rekao je o Medakoviću Vukašinović.

Akademikov sin Pavle Medaković (prvi sleva), Foto D. Milovanović

Predsednik Skupštine Vukove zadužbine prof. dr Boško Suvajdžić, služeći se i poznatim opisima iz pera Draška Ređepa, koji je Medakovića slavio kao velikog i u mnogo čemu poslednjeg našeg sveznadara i baroknog Srbina, naveo je i opasku Ljubomira Simovića o oprečnosti pojmova sadržanim u naslovima čuvenih Medakovićevih knjiga - "Kamenovi" i "Efemeris".

- Dejan Medaković decenijama je utvrđivao koordinate srpskog kulturnog prostora - istakao je Suvajdžić, govoreći o velikom intelektualcu koji je uspevao da više, dublje, šire i tačnije od drugih sagleda epohu i one koje su joj prethodile.

Akademik Vasilije Krestić sećanje na Medakovića kao časnika Akademije ali i kao svog velikog prijatelja i podršku u teškim trenucima, takođe je započeo ističući u kojoj je meri Dejan bio posvećen SANU, ali i duboko odan svom narodu i državi.

Foto Tanjug

- Spreman da podrži svakog vrednog kandidata, Dejan je uvek upozoravao na "habit", na to da akademik mora biti ličnost koja će imponovati i doprinositi ugledu kuće - rekao je Krestić o Medakoviću koji je bio upravo takav član Akademije, sa stvaralačkom vatrom, iskričavim idejama, ogromnom radnom energijom, neiscrpnim planovima i velikim vizijama.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić pričao je juče o Medakoviću kao jednom od izuzetnih ljudi, visoko kreativnih i intelektualno suverenih ličnosti autentičnog značaja i velikog formata, u kojima se spontano objedinjuju opšte, posebno i pojedinačno - ali i kao o intelektualnom gorostasu koji ostaje u punoj prisnosti sa svojim narodom i njegovom istorijskom sudbinom.

Dejan Medaković, Foto V. Danilov

PROGRAM ZA JUBILEJ

NA predlog Vukove zadužbine osnovan je Odbor za obeležavanje stogodišnjice rođenja Dejana Medakovića, sačinjen od predstavnika za Medakovićev razvoj važnih gradova - Sremskih Karlovaca, Novog Sada, te institucija u kojima je ostavio trag - Matice srpske, Filozofskog fakulteta u Beogradu, Narodnog muzeja... Predsednik Odbora Suvajdžić naveo je čitav niz događaja tokom godine, i bogat program za predstojeći dan rođenja Medakovića, četvrtak, 7. jul.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a