VEČNO ŽIVE SRPSKI SLIKARI: Novo izdanje temeljne knjige nacionalne kulture iz pera akademika Dejana Medakovića (1922-2008)

Miljana Kralj

08. 06. 2021. u 11:09

U SUSRET stogodišnjici rođenja Dejana Medakovića (1922-2008), jedne od najznačajnijih ličnosti srpske kulturne i intelektualne scene druge polovine 20. veka, istoričara umetnosti i pisca, profesora i dekana Filozofskog fakulteta, akademika i predsednika SANU, pred čitaocima je luksuzno obnovljeno izdanje njegove kapitalne knjige "Srpski slikari 18-20. veka - likovi i dela".

ВЕЧНО ЖИВЕ  СРПСКИ СЛИКАРИ: Ново издање темељне књиге националне културе из пера академика Дејана Медаковића (1922-2008)

Foto Z. Jovanović

Reč je o zajedničkom poduhvatu izdavačke kuće "Prometej" (uspomenu na velikana čuvaju i dodeljujući nagradu za memoarsku prozu sa njegovim imenom) i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (u godini jubileja ove institucije, 70 godina postojanja), koji su pomogli republičko Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinska vlada Vojvodine.

Urednici izdanja, Zoran Vapa i Zoran Kolundžija, u predgovoru knjige, koja još miriše na štampariju, poručuju da je potreba da se ona objavi 53 godine od prvog izdanja (1968, Matica srpska) sažeta u rečima akademika Svetozara Radojičića, jednog od njenih prvih prikazivača: "Nisam prorok, ali mi se čini da Medakovićevi slikari neće lako ostariti!"

- Retko se može pronaći ovako vredno delo, koje spada u temeljne knjige nacionalne kulture, koje je doživelo veliko priznanje stručne javnosti i koje je više od pola veka ocenjivano kao delo neprolazne vrednosti - piše u predgovoru dela, sada štampanom u velikom formatu, sa do sada najvećim brojem kvalitetnih reprodukcija.

"Utopljenica" Đorđe Krstić, Foto Privatna arhiva

- Dejan Medaković u ovoj vanrednoj naučnoj sintezi nastavio je tamo gde su njegovi prethodnici davno zastali, pronašao je izuzetan put kako da poveže istorju, ličnosti i umetnost koristeći svoje ogromno znanje, erudiciju i, što je možda najvažnije, posebnu ljubav prema ličnostima koje je obradio na živ, samo njemu svojstven način. Ovo je knjiga i stila i znanja, skladna upotreba reči i stručnih termina, opisa i ocena, slobodnih metafora poduprtih činjenicama sa pravim literarnim opisima.

"NALAŽENjE MOJSIJA" Teodor Kračun, Foto Privatna arhiva

Rešavajući mnoga nerešena pitanja biografija i opusa srpskih slikara, Dejan Medaković se, kako je napisao u uvodu ove knjige, poput mnogih prethodnika i savremenika, susretao sa teškoćama - kako onim izazvanim tragičnim sudbinama naših umetnika, tako i s posledicama ratnih vihora, koji su doprineli razbijanju celovite slike o njima:

"Portret Jove Zmaja" Novak Radonjić, Foto Privatna arhiva

Teškoće oko rekonstruisanja davno iščezlih celina povećane su i nepostojanjem nekog organizovanog institutskog rada i sistematskog prikupljanja podataka o umetnicima i delima novije srpske umetnosti - zapisao je akademik. - Baveći se godinama Srbima slikarima, već odavno imao sam nameru da u obliku portreta i kraćih monografija prikažem važnije nosioce našeg umetničkog razvoja, posebno onog u 19. i 20. veku.

"MRTVA PRIRODA" Konstantin Danijel, Foto Privatna arhiva

U ovom delu je tako Medaković pružio sliku života i rada Hristifora Žeferovića, Janka Halkozovića, Zaharija Orfelina, Teodora Kračuna, Jakova Orfelina, Teodora Ilića Češljara, Arse Teodorovića. Ali i Konstantina Danila, Jovana Klajića, Pavla Simića, Novaka Radonića, Đure Jakšića, Steve Todorovića, Miloša Tenkovića, preko Đorđa Krstića, Stevana Aleksića, Leona Kojena, Ljubomira Ivanovića, Marka Murata do Uroša Predića i Paje Jovanovića. Svima njima u ovoj knjizi Medaković je uspeo da sabere i oceni stvarne zasluge za razvoj srpske umetnosti.

"Portret mitropolita Stefana Stratimirovića" Jakov Orfelin, Foto Privatna arhiva

- Knjiga "Srpski slikari" prividno je lako pisana - u suštini ona zahteva obrazovanog, aktivnog čitaoca, sigurnog znanja i žive mašte - zaključio je svojevremeno akademik Svetozar Radojičić, dok je akademik Vojislav J. Đurić u ovom delu, kojim je "srpsko slikarstvo dobilo evropske okvire", prepoznao spregu "znanja, obimnog istraživanja, ličnih iskustava i ukusa".

Uznemirujuće istine

IMA u ovim portretima, kada se u celini vide, i nekih uznemirujućih istina, primetio je profesor Lazar Trifunović:

- Zašto se u ta dva veka u Srbiji tako kratko i malo umetnički živelo, zar su u ovom našem prostoru intelektualni duhovi odvajkada stavljeni pred nepremostiva iskušenja? Porazno je pročitati - ima li nečeg prokletog u ovom našem narodu - da većina umetnika kojima se bavi ova knjiga nije doživelo pedsetu, da je mnogi od njih kraj života dočekao razočaran, u nemaštini, - "bijahu pri smrti drugovi plačni beda tuga i glad", kako je o njima pevao još Lukijan Mušicki.

"Konavoka" Marko Murat, Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade