NOVI DOM "GRAFIČKOG": Kultna galerija od sinoć i zvanično na stalnoj adresi u centru Beograda

M. Mirković

01. 07. 2022. u 06:40

KULTNO stecište beogradskih umetničkih krugova, ne samo grafičarskih, Grafički kolektiv, najzad je dobio svoj novi stalni dom.

НОВИ ДОМ ГРАФИЧКОГ: Култна галерија од синоћ и званично на сталној адреси у центру Београда

Kustoskinja Ljiljana Ćinkul, Foto D. Milovanović

Tačnije, galerija (i kolektiv) sinoć su konačno započeli novi život u obnovljenom prostoru u Dragoslava Jovanovića 11, i to uz otvaranje tradicionalne, velike Majske izložbe i dodelu priznanja "Veliki pečat".

- Nakon četiri godine virtuelnih te alternativno-izlagačkih poduhvata u nomadsko-pandemijskim uslovima, više nismo "putujuća galerija", već se Grafički kolektiv skrasio u novom domu, u srcu grada, sa pogledom na Stari dvor, park i Skupštinu, u multifunkcionalnom prostoru koju pruža mnoštvo mogućnosti - nije krila radost kustoskinja Ljiljana Ćinkul.

- Ovo je istorijski trenutak ne samo za članove i prijatelje već i za celu našu kulturnu scenu, jer Grafički kolektiv, koji je ušao u osmu deceniju delovanja, zaista je tradicija za budućnost. Moram da napomenem da nam je u rekreiranju ovog, u početku potpuno derutnog prostora, koji je osam meseci bio i bez struje, značajnu pomoć pružilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Tokom protekle četiri, "nomadske" godine, "Grafički" je delovao kroz mnoštvo virtuelnih, ali i alternativnih izložbi u tom i takvom, zaista devastiranom prostoru kakav su zatekli. Posebno upečatljiva je, veli Ćinkul, bila izložba povodom sedamdesete godišnjice "Kolektiva" upriličena u SANU 2019. godine.

A prvu alternativno osmišljenu postavku u "galeriji" u Dragoslava Jovanovića, zapuštenoj i bez struje, izložio je upravo Nikola Radosavljević, sinoćnji dobitnik prestižnog "Velikog pečata" koji mu je žiri jednoglasno dodelio za rad Roof studies / Safe from Harm, iz 2022. godine u tehnici linoreza.

Foto D. Milovanović

- Posebno raduje činjenica da se večerašnje ulaženje u novi prostor, inauguracija galerije, poklapa sa otvaranjem Majske izložbe koja "puni" 70 godina, koja punih sedam decenija najavljuje i produkuje nove ideje i stvaralačke pojave, promoviše ih i nagrađuje, poput novog laureata "Velikog pečata". Nikola je već veoma vidljiv i aktivan, perspektivan i darovit umetnik koji oseća puls ovog vremena - kaže Ćinkul o Radosavljeviću, kome su priznanje jednoglasno dodelili Jelena Jocić, grafičarka, i laureatkinja "Velikog pečata" 2021. godine, Sava Ristović, istoričar umetnosti, i Vladimir Milanović, grafičar.

Otisak vremena

PRVA Majska izložba grafike otvorena je 1952. godine i obuhvatala radove 28 izlagača, u kultnoj Galeriji na Obilićevom vencu 27, dok ovogodišnja, posle 70 godina, otvorena u novoj Galeriji Grafičkog kolektiva, pod imenom "Otisak vremena" okuplja dela čak 128 grafičara, u generacijskom rasponu od 1932. pa do 2001. kao godine rođenja, što je istinski razlog za ponos. U svojoj dugoj istoriji izložba predstavlja vitalnog čuvara ognjišta umetničke grafike u nacionalnim okvirima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega