ZAVESU DIŽE "LETO KAD SAM NAUČILA DA LETIM": Tokom jula na Somborskom filmskom festivalu šesnaest filmskih ostvarenja

V.V.S.

29. 06. 2022. u 13:50

SOMBORSKI filmski festival, četvrti po redu, trajaće od 11. do 15. jula u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

ЗАВЕСУ ДИЖЕ ЛЕТО КАД САМ НАУЧИЛА ДА ЛЕТИМ: Током јула на Сомборском филмском фестивалу шеснаест филмских остварења

foto:Promo

Ovogodišnjim sloganom "Tragom snova Ernesta Bošnjaka" Festival podseća na značajnog pionira filma na našim prostorima: Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

- Somborski filmski festival od svog osnivanja 2018. neguje vrednosti sredine u kojoj živi dvadeset i jedna nacionalnost. U takvom okruženju Festival se trudi i radi na podsticanju tolerancije, ravnopravnosti i slobode - ističe direktorka Somborskog filmskog festivala Vesna Šašić.

Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 16 filmskih ostvarenja, a posetioce očekuje i raznovrstan prateći program.

Prva projekcija na Festivalu zakazana je za 11. jul, kada će u okviru predfestivalskog programa biti prikazan film "Leto kada sam naučila da letim" reditelja Raše Andrića. Zvanično se otvara dan kasnije (filmom "Strahinja Banović"), a tokom prvog dana posetioci će moći da pogledaju i izbor kratkih austrijskih filmova koji su prikazani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, posle čega se očekuje projekcija filma "Pucnji u Marseju" Gordana Matića.

Ulaz na sve programe četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEGLA NA HAUBU AUTA U POKRETU: Snimak iz Beograda zaprepastio mreže (VIDEO)