BUKVIĆ REŽIRA "ANTITALENTE": Na konkursu FCS dodeljena sredstva za dva debitantska filma

A. P.

14. 06. 2022. u 10:10

NA konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova podržana su dva projekta.

БУКВИЋ РЕЖИРА АНТИТАЛЕНТЕ: На конкурсу ФЦС додељена средства за два дебитантска филма

Raša Bukvić, Foto N. Skenderija

"Vetre pričaj sa mnom", po scenariju i u režiji Stefana Đorđevića dobio je 30 miliona dinara, dok je nešto manje, 29.800.000 dobio glumac Radivoje Raša Bukvić za svoj rediteljski debi "Antitalenti", za koji je sa Vukom Ršumovićem i Igorom Latinovićem pisao i scenario.

Rešenje o dodeli sredstava donelo je Ministarstvo kulture, koje je ove godine taj posao preuzelo od Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, a komisiju FCS, koja je odlučivala o projektima, činili su Miloš Pušić (predsednik), Ivan Živković, Radan Popović, Andrijana Sofranić Šućur i Vladimir Tomčić.

Đorđevićev film "Vetre pričaj sa mnom" je, kako je navedeno u obrazloženju komisije, priča o ličnom gubitku autora, smrti majke, i iskustvu celokupne porodice u nošenju sa ovim gubitkom.

- Izuzetan koncept, duboko lična priča ispričana na jedinstven način, privlači pažnju svojom univerzalnošću, ličnim glasom autora i izuzetnom snagom vizuelnog. Postojeći snimljeni materijal koji je dat komisiji na uvid poseduje izuzetnu snagu i daje jasnu sliku o pravcu u kome će vizuelno i narativno nastajati budući film.

Ilustracije za film "Antitalenti", Foto FCS

Stefan Đorđević je autor nekoliko kratkih filmova, među kojima je najuspešniji "Poslednja slika o ocu", osvajač brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Rediteljski debi Raše Bukvića, film "Antitalenti" je drama o odrastanju i sazrevanju sa elementima mjuzikla nadahnuta istinitim događajem koji se odigrao 1993. u Somboru.

Ilustracije za film "Antitalenti", Foto FCS

Stidljivi četrnaestogodišnji dečak Mastilo, matematički genije, u osvit ratova devedesetih uključuje se u trgovinu oružjem kako bi kupio bas gitaru, a sve sa nadom da će se kao u muzičara pank benda, u njega zaljubiti najlepša devojčica u školi.

- Smeštena u devedesete godine, ova priča na vrlo pametan način tretira ratne sukobe u bivšoj Jugoslaviji. Besmisao rata je smešten u treći plan, a film se bavi odrastanjem grupe mladih ljudi koji samo žele da što smislenije iskoriste svoje srednjoškolske dane. Scenario je napisan vešto, likovi su zanimljivi i izuzetno je lako vezati se i poistovetiti sa glavnim junacima - navodi se, pored ostalog u obrazloženju komisije.

Stefan Đorđević, Foto FCS

Film "Antitalenti" je podržan na ranijim konkursima FCS za razvoj scenarija 2018. i razvoj projekta 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati