UPUTSTVO ZA ČITANJE MIHIZA: U Matici srpskoj predstavljena knjiga Dr Vladana Bajčete

Slobodan Bajić

14. 06. 2022. u 17:05

IDEJA da ova godina protekne u znaku obeležavanja veka od rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza, našeg književnog kritičara, književnika, dramaturga, scenariste, esejiste, pesnika, dramskog pisca, polemičara, nastala je lane, u njegovom rodnom Irigu, kada je i obnovljena njegova kuća.

УПУТСТВО ЗА ЧИТАЊЕ МИХИЗА: У Матици српској представљена књига Др Владана Бајчете

Skup u Matici srpskoj, Foto N. Karlić

To je juče u Svečanoj sali Matice srpske, na predstavljanju knjige dr Vladana Bajčete "Borislav Mihajlović Mihiz, kritičar i pisac", potvrdio dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i naglasio da se uspomena na Mihizovo sjajno delo čuva i Zbornikom radova posvećenom Mihizu, koji će se pojaviti pred čitalačkom publikom u izdanju Srpske čitaonice u Irigu i Matice srpske.

- Sa zadovoljstvom smo primili i objavili knjigu, doktorsku disertaciju, studiju Vladana Bajčete, kojom se odaje poštovanje Mihizu, koji nam je ostavio uzorne obrasce nesvakidašnjeg kritičkog mišljenja, sa merom lucidnosti i zasnovanom na tradiciji, po čemu će ostati upamćen - rekao je Stanić i dodao da se ove godine navršava i četvrt veka od Mihizove smrti.

O Bajčetinoj studiji govorili su masteri književnosti, Rastko Lončar i Antonije Simić, koji su naglasili da se o Mihizovom stvaralaštvu bavio uravnoteženo ozbiljnim pristupom.

- Mihiz je uticao na druge tumače književnosti kao majstor izraza, dopadljiv kritičar koga želimo da čitamo. Bio je distanciran od vladajućih političkih paradigmi i stvarao sa nepristrasnog stanovišta. Bajčeta vrednuje njegovo delo kao književnog istoričara koji je svestan kvaliteta. Značaj knjige koja prati delo, ogleda se i u tome da bude priručnik za čitanje Mihiza - rekao je Lončar.

Borislav Mihajlović Mihiz, Foto Privatna arhiva

Sa svoje strane, Simić je naglasio da je Bajčeta načinio ozbiljnu naučnu studiju o Mihizovom životu i delu sa istraživačkom preciznošću i od naučnih činjenica stvorio uzbudljivu priču.

- Uspešno je izbegao zamke krutosti, upotrebio pripovedački dar kao preduslov svake dobre knjige i kod njega činjenice pogađaju maštu da čitamo dalje, da nastavimo. Takođe, to je i uvod u čitanje Mihizovog bogatog stvaralaštva i figuru književnog kolosa, bez kog bi naša književnost bila siromašnija. Bajčetina knjiga, u kojoj i brani vrednost Mihizove kritike, budi nostalgiju - ocenio je Simić i, kako je rekao, u Bajčetinim radovima prepoznao ga kao ličnost o kojoj će se tek čuti.

Knjiga "Borislav Mihajlović Mihiz, kritičar i pisac" stajala je, kako je potvrdio autor Bajčeta, kod jednog izdavača tri godine.

- Imao sam strpljenja sve dok u dogovoru sa Stanićem nismo povukli rukopis od tog izdavača i objavili je u Matici srpskoj. Knjigu vidim kao uputstvo za upotrebu sabranih dela Mihiza. Takođe, smatram da je doprinela da se dogodi i prateći Zbornik o Mihizu.

Obeležavanje stogodišnjice njegovog rođenja je osnov da se i narednih godina nastave književna okupljanja, da se bavimo Mihizovim delom. Namera je da se vrati Mihiz kao aktivna supstanca savremene književne kritike, da se vrati tonalitet koji je on diktirao - zaključio je Bajčeta.

Foto Privatna arhiva

Podsticaj kritičarima

NA predstavljanju Bajčetine knjige "Borislav Mihajlović Mihiz, kritičar i pisac", Stanić je istakao zadovoljstvo što je naša najstarija književna, naučna i kulturna institucija objavila uspešnu studiju.

- U Bajčetinoj studiji se vidi da je Mihiz imao tu vrstu lucidnosti da u orahovu ljusku smesti nebrojeno mnogo podataka. Značaj knjige je i kao podsticaj za književnu kritiku, koja je kod nas zbog medijske sutuacije ozbiljno marginalizovana - kaže Stanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere