ANA KARENJINA IZMEĐU GREHA I MORALA: Nova baletska premijera u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

J. SIMIĆ

05. 05. 2022. u 12:04

PRVU baletska premijera ove godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, ansambl ovog najstarijeg srpskog teatra pripremio je po čuvenom delu „Ana Karenjina“ slavnog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja.Na Sceni „Jovan Đorđević“ biće igrana 14.maja.

АНА КАРЕЊИНА ИЗМЕЂУ ГРЕХА И МОРАЛА: Нова балетска премијера у Српском народном позоришту у Новом Саду

SNP

Velika ljubav svetske literature za ovu priliku naslovljena „Ana Karenjina između greha i morala“ biće ispričana pokretom u koreografiji Krunislava Simića.

-Naša Ana Karenjina rastrzana je između porodice, obaveze i ljubavi koja joj se otvara. Rastrazana je između dva muškarca. Na tu rastrzanost se mi fokusiramo sve vreme. To je priča koja je, verujem, aktuelna i danas, kada svaka žena u makar jednom momentu, mora da bira između karijere i porodice, između dostižnog i nedostižnog – otkriva Simić.

Po rečima direktora Baleta Tonija Ranđelovića, ovakavo klasično delo nedostaje baletskom opusu velike institucije kulture kao što je SNP.

- Veliko delo Anu Karenjinu u svom repertoaru mora da ima svaka velika kuća. Prošle godine, iskoračili smo modernim baletom kakav je Madam Baterflaj, ali i sa apsolutnim domaćim biserom kakva je Ohridska legenda. Ovoga puta pričamo jednu drugačiju raskošnu priču - ističe Ranđelović.

Ideja koreografa je da na scenu u potpunosti prenese Tolstojevu priču o ljubavi, napuštanju, strasti, izdaji, ostrašćenosti koje, u vrtlogu agonije i ekstaze, vode do potpunog uništenja, ne samo Ane, nego i svih koji je okružuju.Jer „sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.“

Kostimi koje kreira Mirjana Stojanović Maurič u stilu su epohe koju roman opisuje, ali donekle osavremenjen.Osim koreografije i režije, Krunislav Simić pravi izbor muzike i piše libreto. Dirigent je Mikica Jevtić, scenograf predstave je Saša Senković,a dizajner svetla Marko Radanović.

U glavnim rolama su prvaci Baleta SNP – Ana Đurić u naslovnoj ulozi i Andrej Kolčeriu kao mladi oficir Aleksej Vronski. Asistentkinja koreografa je Oksana Storožuk, baletska pedagoškinja je Ala Širkevič.U predstavi nastupaju i solisti i ansambl Baleta i Orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati