NEMA GOVORA O SKANDALU: Valentin Vencel o razlogu zbog kojeg "Idiot" Novosadskog pozorišta ne ide u Mađarsku

J. SIMIĆ

20. 04. 2022. u 21:58

PUBLICI Festivala mađarskih pozorišta iz dijaspore u gradu Kišvarda, koji se održava od 24. juna do 2. jula, ansambl Novosadskog pozorišta Ujvideki szinhaz predstaviće se komadom "Mefisto" a ne predstavom "Idiot". To nije posledica nikakvog skandala nego izbora festivalskog selektora - rekao je u sredu, za "Novosti", Valentin Vencel, upravnik Novosadskog pozorišta, ne krijući nezadovoljstvo što su ovim povodom "pojedini mediji umesto informacije objavili manipulaciju".

НЕМА ГОВОРА О СКАНДАЛУ: Валентин Венцел о разлогу због којег Идиот Новосадског позоришта не иде у Мађарску

Valentin Vencel / Foto B. L.

Vencel objašnjava da je Novosadsko pozorište koje godinama učestvuje i ubira nagrade na festivalu u Kišvardi, za ovogodišnju selekciju kandidovalo dve predstave: "Idiota" Fjodora Mihailoviča Dostojevskog u režiji Andreja Cvetanovskog i "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana, koga je rediteljski uobličio Boris Liješević.

- Selektor festivala najpre je odabrao "Idiota", ali nam je zatim javljeno da je njegovo konačno opredeljenje "Mefisto". Obrazloženje za njegove odluke nije nam dostavljeno, niti smo ga tražili jer selektor nema obavezu da opravdava svoj izbor. Znam to pouzdano jer i ja sam u više navrata bio u toj ulozi i često se premišljao do poslednjeg trenutka - ističe upravnik Novosadskog pozorišta.

Premijera predstave "Idiot" označila je 12. januara početak ovogodišnje sezone u ovom teatru, a za naredni utorak, 26. april najavljena je na pozorišnom sajtu porukom: "Duša deteta suočena je sa svim anomalijama društva. Slike i stegnuti okviri, ljubavi i strasti, prolivena krv Hristova u slikama, plamteće obale i razbijeni snovi. Da li je idiot onaj koji odbija da se pridruži redovima licemera? Ili svi ostali? Svet može da se iskupi lepotom!"

Predstava "Mefisto" premijerno je igrana 28. marta, prikazuje karijeru glumca Hendrika Hofgena, čiji se uspon odvija paralelno sa usponom fašističke države i postavlja dilemu da li je Mefisto žrtva ili aktivni kreator nacističke ideologije predani umetnik ili poslušni građanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu