SPOMENIK SMOKIJU U BANJI: Nišlije čuvaju sećanje na velikog glumca LJubišu Samardžića

D. MILjKOVIĆ

16. 04. 2022. u 12:43

POSLE četiri godine od prve inicijative ponovo je aktuelno pitanje da pokojnom Smokiju treba podići spomenik i to u Niškoj Banji.

СПОМЕНИК СМОКИЈУ У БАЊИ: Нишлије чувају сећање на великог глумца Љубишу Самарџића

Foto V. Danilov

Ljubiša Samardžić je rođen u Skoplju ali se sa desetak godina preselio sa porodicom u blizinu Niša i tu proveo godine svog detinjstva i mladosti. Hroničar Niške Banje i okoline Joca Vasić svedoči da veliki glumac nikada nije zaboravio da je Banjac i da je ovo lečilište posećivao uvek kada je bio u prilici.

- Uz pomoć lokalne akcione grupe "Katena mundi" čiji su članovi Opština Babušnica, Bela Palanka i Niška Banja, tačnije udruženja, pravna i fizička lica sa naših teritorija, uspeli smo da dobijemo sredstva za izgradnju skulpture Ljubiše Samrdžića koja će se nalaziti uz samo šetalište - najavljuje predsednik Gradske opštine Niška Banja Dušan Živković.

Smoki, kako podseća Živković, u ovoj opštini već ima ulicu koja nosi njegovo ime.

- Dve godine po preseljenju u Banju umro je njegov otac, pa je Ljubiša morao da se okrene i nekom poslu. Porodica nije mogla da živi samo od skromne penzije koju je nasledila njegova majka Radmila. Ona je u jednom lokalu u prizemlju hotela "Partizan" otvorila poslastičaru, koja je radila tokom turističke sezone. Ljubiša je pomagao majci u vreme letnjih raspusta u svim poslovima, od pranja sudova do služenja gostiju. Pošto u ono vreme rashladni uređaji nisu bili u masovnoj upotrebi, tramvajem je odlazio po led u nišku pivaru i u džakovima od jute ga donosio u Banju. I kasnije, kao student, u letnjim mesecima pomagao je majci u poslastičari - priseća se Vasić koji je sa popularnim glumcem bio u kontaktu kada je pisao monografiju o ovom mestu.

U toj monografiji objavljene su i mnogobrojne fotografije Samardžića u Niškoj Banji koje su mu ustupili glumčevi prijatelji Jovan Jovanović i Ratomir Branković.

Četiri padeža

LjUBIŠA se nikada nije stideo govora ovog kraja. U jednom intervjuu, na šaljivo pitanje novinara koliko padeža je znao kad je otišao na studije u Beograd, Ljubiša je, takođe na šaljiv način odgovorio: četiri. Kao bajagi, za ostala tri je saznao u Beogradu. U posveti jedne knjige koju je 2002. poklonio svom mlađem prijatelju Jovanu Jovanoviću, napisao je: "Mom Joci iz Banju..."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!