SPOMENIK MILIVOJU: Počast slavnom srpskom glumcu u Sunčanom parku u Požarevcu

D. NOVKOVIĆ

06. 04. 2022. u 22:13

U SUNČANOM parku u Požarevcu, ispred Centra za kulturu, postavljen je spomenik slavnom glumcu Milivoju Živanoviću (1900-1976). Spomenik je visok 2,3 metra i postavljen je u okviru pozorišnog festivala koji se, po 26. put, održava u njegovu čast, uz takmičenje glumaca profesionalnih pozorišta Srbije.

СПОМЕНИК МИЛИВОЈУ: Почаст славном српском глумцу у Сунчаном парку у Пожаревцу

Otkriven spomenik Milivoju Živanoviću / Foto CZK Požarevac

Ova bronzana statua autorsko je delo akademskog vajara Jovana Soldatovića, a izlivena je u livnici "Stanišić" iz Čeneja. U Sunčanom parku već postoji i Milivojeva bista, kao i biste glumice Žanke Stokić, dramaturga Slobodana Stojanovića, slikarke Milene Pavlović Barili i pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje. Osim spomen-obeležja, počast slavnom sugrađaninu Požarevljani su odali pokretanjem dva festivala. To su Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović" za profesionalna pozorišta i "Milivojev štap i šešir" za amaterske glumce.

Milivoje Živanović rođen je u Požarevcu 1900. godine, ali njegova kuća do danas nije sačuvana. Po odlasku iz rodnog grada, najpre je glumio u pozorištima u Novom Sadu i Skoplju, a zatim i u Beogradu. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1947. do 1970. godine. Uspešno je glumio i u igranim filmovima, među kojima su i "Sofka", "Pogon B", "Dr" i "Čudotvorni mač".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)