POVRATAK SCENI RODNOG GRADA: Slavni srpski tenor Zoran Todorović sutra gostuje u Narodnom pozorištu u Pučinijevoj "Toski"

M. Mirković

15. 04. 2022. u 06:30

TEK što su utihnule ovacije po spektakularnom nastupu velike naše operske zvezde Željka Lučića u "Travijati" Narodnog pozorišta, na istoj sceni nacionalnog teatra ponovo će zapevati i naš slavni tenor Zoran Todorović.

ПОВРАТАК СЦЕНИ РОДНОГ ГРАДА: Славни српски тенор Зоран Тодоровић сутра гостује у Народном позоришту у Пучинијевој Тоски

Nikola Mijailović/Jasmina Trumbetaš, Foto N. Skenderija/ V. Danilov/ Tanjug

Pučinijeva "Toska" od subote 16. aprila pamtiće se po gostovanju jednog od deset vodećih tenora današnjice u roli Kavaradosija, u naslovnoj ulozi nastupa prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović, a ulogu Barona Skarpije tumači Nikola Mijailović, bariton svetskog renomea i čest gost na mnogim značajnim operskim scenama širom sveta.

- Sama činjenica da se Nikola toliko trudi, i uspeva, da "vraća" naše velike umetnike i dovodi ih u Narodno pozorište i u Beogradsku operu, veliki je uspeh - kaže Zoran Todorović o Mijailoviću, te dodaje:

- Imao sam par prilika da slušam Nikolu dok je bio u angažmanu u Hanoveru, fantastičan je Rigoleto i Jago. Otuda ideja da ga predložim za produkciju Otela u Teatro Kolon u Bogoti, Kolumbija, gde je oduševio i kritiku i publiku.

Zoran Todorović, Foto P. Milošević

Iako je karijeru započeo kao lirski tenor, raspon glasa omogućava Todoroviću da peva i dramske uloge, te izuzetno širokim repertoarom i briljantnim rolama već dugo očarava publiku i kritiku na svetskim scenama. U Beogradskoj operi je prvi put nastupio već kao tenor svetskog glasa, a povodom subotnje "Toske" veli da je Kavaradosi jedna od najlepših tenorskih uloga, prepuna emocija i muzike koja bez pauze drži publiku u ekstazi. O svojim pređašnjim "Toskama" kaže:

- Nikada nisam vodio evidenciju, ali sam imao privilegiju da pevam predivne produkcije u Beču, San Francisku, Berlinu, Drezdenu (gde sam svećama oko portreta Toske izazvao mali požar na bini)... Postava u Beogradu je fantastična, raduje me što su sa mnom na sceni predivni i veliki umetnici i prijatelji, Jasmina Trumbetaš i Nikola Mijailović, sa kojima je divno sarađivati.

Sam Mijailović, koji je kao direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu uspeo da upriliči istinski prolećni (nezvanični) "operski festival", deli sa Todorovićem radost zbog njihovog zajedničkog nastupa u rodnom gradu, ali i zbog nedavnog gostovanja Lučića, kao i onog predstojećeg - Milijane Nikolić i Rozarija La Spine (posle koga sledi "Orfej" sa Jadrankom Jovanović te "Karmen" sa Draganom del Monako).

- Moj pristup je u pravom smislu patriotski, sve radim zbog publike, pozorište i opera zbog publike i postoje - pritom se i pozorište u kome radim zove "narodno", a ja ne vidim nijedan razlog da baš naša publika ne čuje umetnike svetskog ranga koje godinama slušaju širom sveta - kaže Mijailović.

- Sa svojom reputacijom i kontaktima, mogu dosta da uradim u tom smislu, a nastaviću da se rukovodim istim kriterijumom, a to je isključivo kvalitet i činjenica da publika nekoga želi da čuje.

ITALIJANSKE PESME

VEĆ krajem ovog meseca imam večeri pesama italijanskih kompozitora u Nemačkoj, u januaru počinjem režiju moje produkcije "Madam Baterflaj" u Landestheater Detmold, gde i živim - otkriva Todorović.

- U septembru počinjem da radim produkciju "Salome" u Pariskoj operi Bastilja, nakon toga produkciju La Juive u Državnoj operi u Hanoveru...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)