ZVEZDANA "TRAVIJATA" ZA JUBILEJ: Vesna Đurković i Željko Lučić na sceni Narodnog pozorišta

M. MIRKOVIĆ

08. 04. 2022. u 09:37

PUN vek je minuo od prvog izvođenja "Travijate" na srpskoj operskoj sceni, a ovaj važan jubilej biće obeležen jednim posve jedinstvenim izvođenjem Verdijevog remek-dela. U subotu od 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, operski pevač svetske slave, bariton Željko Lučić nastupiće u roli Žorža Žermona, a sa njim i mladi tenor Stevan Karanac i sopran Vesna Đurković, pevači koji svojim nastupima tek osvajaju svet.

ЗВЕЗДАНА ТРАВИЈАТА ЗА ЈУБИЛЕЈ: Весна Ђурковић и Жељко Лучић на сцени Народног позоришта

Vesna Đurković / Foto Privatna arhiva

- Velika mi je čast učestvovati u ovom jubileju i pevati sa takvom svetskom zvezdom kakva je moj sugrađanin Lučić, koga sticajem okolnosti znam još otkako mi operska karijera nije bila ni u planu, i čiji sam gost prvi put bila 2015. na koncertu u našem Zrenjaninu - kaže Vesna, koja je trenutno student doktorskih studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, upravo pod mentorstvom gostujućeg profesora Željka Lučića.

Operski debi imala je 2013. na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu tumačeći ulogu Belinde u operi Henrija Persla "Didona i Enej", a tokom tri godine se i usavršavala u Operskom studiju, te spada u velike nade Opere našeg nacionalnog teatra.

Vesna je u roli Violete Valeri, koju će pevati u subotu, debitovala proteklog leta u bugarskoj Državnoj operi Burgas, a u novembru je u istoj ulozi nastupila i u Državnoj operi Ruse, takođe u Bugarskoj.

- U odnosu na te dve postavke, ova beogradska se razlikuje jer je klasična, u epohi koja odgovara sižeu, i veoma je raskošna u svakom segmentu, sceni, kostimima, sa ogromnim ansamblom... - navodi naš sopran, i dodaje da su sve kolege na sceni i van nje pružile svoj maksimum tokom proba. - Svako delo je teško i posebno na svoj način, a "Travijata" je jedna od najizvođenijih i najpoznatijih opera u svetu, dok Violeta slovi za jednu od najizazovnijih sopranskih rola.

foto P.Mitić

Režiju "Travijate" Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić, dirigent je Dejan Savić, a uz Orkestar i Hor Narodnog pozorišta, u podeli su i Ljubica Vraneš, Tatjana Mitić, Mihailo Šljivić, Miroslav Markovski, Slobodan Živković, Siniša Radin i Predrag Gligorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)