NEPODOBNI "PEKARI" I SUMNJIVA "ZEMLJA": Pred čitaocima neobjavljeni tekstovi Jovana Radulovića, u izdanju RTS

D. Bogutović

13. 04. 2022. u 11:08

S VREMENA na vreme pisac Jovan Radulović (1951-2018), koji je ostavio veliki trag u srpskoj književnosti, morao je da se nosi sa cenzorima koji su u njegovim delima pronalazili nešto "sumnjivo" i "nepodobno".

НЕПОДОБНИ ПЕКАРИ И СУМЊИВА ЗЕМЉА: Пред читаоцима необјављени текстови Јована Радуловића, у издању РТС

Jovan Radulović, Foto P. Mitić

Naročito je poznat slučaj "Golubnjača" koji je imao ogroman odjek u kulturnoj i široj javnosti. Pod zabranom su se, sva je prilika našla i dva njegova scenarija za TV drame "Oj pekarske duge noći" i "Nebo visoko a zemlja tvrda" koje su naručene od TV Beograd, ali nikada nisu snimljene. Knjiga u kojoj su ova dva do sada javnosti nepoznata teksta, u izdanju RTS Izdavaštva, biće predstavljena sutra u RTS Klubu.

Sin velikog pisca, dr Nemanja Radulović u razgovoru, za "Novosti", kaže da scenario "Oj pekarske duge noći" nije realizovan jer je zaključeno da "poruka ne bi bila politički pozitivna":

- Razlog je verovatno to što je radnja bliska crnotalasnim temama, a jedan od likova je i student šezdesetosmaš. Drugi tekst, "Nebo visoko a zemlja tvrda", napisan je osamdesetih godina. Govori o dečaku koji nakon osnovne škole odlazi u bogosloviju, na zgražavanje školskih vlasti, ali se potom razočara u novoj sredini. Ni ova tema nije mogla biti prikladna za prikazivanje u vreme kada je napisana. Inače, otac je napisao i celu TV seriju o "Oluji" pod nazivom "Polača-Okvil". Nju je televizija otkupila još pre 20 godina, ali nije realizovala.

Foto Promo

Pisac pogovora Aleksandar Avramović kaže da je predlažući uredništvu RTS, u ime Radomira Putnika i svoje, štampanje ove dve drame napisao i ovo: "Možda bi ovo izdanje moglo da bude podsetnik RTS-u na neponovljivi scenario TV serije: "Polača - Okvil" (naručen 2001), koji je, ipak, ugledao svetlost dana u romanu: "Od Ognjene do Blage Marije". Ali, ostaje veliki dug da se serija snimi."

Radomir Putnik, pisac i dramaturg, koji je napisao predgovor za knjigu, ističe da se scenario "Oj pekarske duge noći" može smatrati značajnim doprinosom nikad teorijski definisanom, ali u javnosti označenom "crnom talasu" u srpskoj kinematografiji.

Živopisno, s humornim akcentima i neskrivenom ironijom, predstavljen je isečak iz života malih ljudi, pekara Milana i Dobrivoja koji neškolovani i neuki pokušavaju da opstanu u velegradu.

- Scenario zahvata slike iz neulepšanog života. Radulović nikada ne uzmiče pred tegobnim i neprijatnim situacijama. Ako slika društva nije idilična, ako se iz sveukupne izložene građe, opravdane i dokazane u scenariju, pomalja kritička misao o društvu ogledalo nije krivo. Radulović se svojom kritičkom misli pridružio onoj grupi srpskih pisaca koji su postavljali ne uvek prijatna pitanja, bilo o savremenom životu, bilo o nacionalnoj mitomaniji - kaže Putnik.

Foto Promo

U scenariju "Nebo visoko a zemlja tvrda", koje je namenjeno tinejdžerima, dr Vojislav Jelić kaže da se gotovo prepoznao, jer je i sam prošao bogoslovsku školu kao i glavni Radulovićev junak. Čitaoci će, kaže, uživati u ovom tekstu koji je izuzetno slikovit i uverljiv. Urednik RTS Izdavaštva Dragan Inđić ističe da oba teksta poseduju izuzetnu književnu vrednost i da se odlično uklapaju u celokupni Radulovićev opus.

NAŠA NEODGOVORNOST

KAO i u dramskim tekstovima "Golubnjača", "Učitelj Dositej" i "Bora pod okupacijom", i u scenariju "Nebo visoko a zemlja tvrda" Jovan Radulović suočio nas je sa pitanjima koja izazivaju nespokoj i koja, hteli mi to ili ne, govore o našoj odgovornosti, činjenju i nečinjenju za sve što nam se događa - kaže Putnik. - Pri tome, Jovan Radulović suočava i crkvene vlasti sa problemom selekcije budućih jereja i rutinerskim obavljanjem svih verskih dužnosti i obreda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni